České ZUŠ nemají v Evropě konkurenci. V květnu otevírají dveře novým talentům

2. květen 2024

Základní umělecké školství v České republice nemá v Evropě s výjimkou Slováků konkurenci. Přestože žáci chodí do „ZUŠky“ odpoledne po běžném vyučování, škola má vzdělávací program, žáci dostávají vysvědčení a dělají i postupové zkoušky, na základě kterých mohou pokračovat dál.

Jedním z nejdůležitějších bonusů je dostupnost pro nadané děti ze všech sociálních vrstev. „ZUŠky musí být dostupné pro všechny děti. Pokud rodič nedosáhne na školné, existují různé nadace, které podporují nadané děti a financují částky, které jsou potřeba,“ upřesňuje ředitelka ZUŠ Vysoké Mýto Iva Vrátilová.

Talent se nemusí projevit hned

Základní umělecké školy nabízejí až čtyři obory - hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. Právě v těchto květnových dnech se konají talentové přijímací zkoušky. A kdy přihlásit dítě do tohoto typu školy?

Nikol Shánělová ředitelka ZUŠ Vysoké Mýto (uprostřed), Iva Vrátilová a Antonín Hošek

„Každá škola to má jinak, některé ZUŠ mají nastaven věk už od čtyř nebo pěti let. Naše ve Vysokém Mýtě bere děti od šesti let. Teď jsou talentové zkoušky, na webu školy najdou zájemci formuláře, které vyplní, pošlou a my je pozveme. Talent se může projevit až později, proto děti rozhodně nepodceňujeme,“ říká ředitelka ZUŠ Vysoké Mýto.

Puberta to rozsekne

Ne každé dítě zvládne pravidelné cvičení, které učitelé vyžadují. Ať už je to hra na hudební nástroj nebo práce ve výtvarném či tanečním oboru.

„Puberta je náročné období, záleží velmi na rodičovské podpoře. Pokud vydrží všechny strany včetně pedagoga, tak to nese své ovoce. Na druhém stupni už se dětem otevírají nové dveře, hrají v různých kapelách, orchestrech, užívají si to úplně jinak,“ říká ředitelka Vrátilová, díky jejíž iniciativě se ZUŠ Vysoké Mýto zapojila do mezinárodního programu ERASMUS a vyslala dva nadané žáky své školy na měsíční stáž do Španělska.

Nová doba přináší nové předměty

Digitalizace, grafický design, tvorba videí, elektronické zpracování hudby, to jsou nové předměty, které přináší digitální doba. Jednotlivé obory se propojují a kromě klasického vzdělání přicházejí nové možnosti. Podle ředitelky Vrátilové je ale stále to nejdůležitější zabránit povrchnosti a zpívat, hrát, malovat či tančit poctivě, včetně důsledného každodenního cvičení.

Hosty ve vysílání byli i studenti Nikol Shánělová a Antonín Hošek. Antonín zahrál a zazpíval svou autorskou píseň. Poslechněte si ji v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související