Čechřice vonná je kořením i lékem – třeba na dnu nebo vředy

2. únor 2022

Keř čechřice vonné roste v teplých krajích planě i v nádobách u domů. Řekové mu říkají vonící po myrze. Tuto rostlinu znali a využívali i naši předkové.

Odvarem z kořene čechřice vonné ošetřovali naši předkové psí nebo i hadí kousnutí. Také z ní vyráběli mast na dnu a vředy.

V čechřici je esenciální olej, po kterém tato rostlina voní i chutná jako anýz. Můžete s ní nahradit cukr při přípravě ovocných dortů nebo vaření džemu. Z listů připravují lidoví léčitelé lázeň na bolavé oči. Bylinný čaj z listů čechřice zase bývá dochucovadlem likérů.

Na olej bohatá semena se dají jíst jen tak, nebo je přidávat do sladkostí – stejně jako třeba hřebíček. Uvařené kořeny se dají využít v salátu s octovou zálivkou anebo v polévkách.  

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz , bylinkopedie.cz
Spustit audio

Související