Bramborový salát č. 105
Kolik rodin, tolik variant a v nových rodinách vznikají další...
Suroviny:
asi půl kg brambor typu A
1-2 mrkve – podle velikosti
1 petržel
půl celeru
1 střední cibule
2 vejce natvrdo vařená
šálek sterilované kukuřice
šálek mraženého hrášku
1-2 sterilované okurky
1 nakyslé jablko
sůl
pepř
1 malá majonéza
1 malá tatarská omáčka
1 lžíce plnotučné hořčice
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme dobře vystydnout.
- Očištěnou zeleninu uvaříme v osolené vodě – nepřevaříme! A necháme vystydnout.
- Uvaříme vejce a necháme vystydnout.
- Oloupané brambory, jablko a zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a okurku nadrobno. Mražený hrášek prolijeme na sítu horkou vodou, kukuřici slijeme z nálevu. Uvařená vejce nakrájíme a všechno zlehka promícháme.
- Smícháme tatarku s majonézou, osolíme, opepříme, doladíme hořčicí a zlehka vmícháme do připravené směsi zeleniny.
Související
-
Bramborový salát s uzenou rybou
Hodí se uzenáč nebo uzená makrela, ale můžete použít i sladkovodní ryby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.