Bond in Motion Prague vás vtáhne do světa filmů o agentu 007

19. prosinec 2023

Pokud už máte dost koled a adventních věnců, možná uvítáte jedinečnou výstavu s názvem Bond in Motion. Jsou na ní k vidění letadla, vrtulníky, čluny nebo luxusní auta agenta 007.

Bondovky má rád i velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska Matt Field. Čím vlastně podle něj James Bond okouzluje filmové diváky už přes 60 let?

Britský velvyslanec Matt Field s redaktorkou Slávkou Brádlovou

„Bondovky jsou srdeční záležitostí lidí po celém světě – každý z těch filmů odráží dobu, ve které se natáčel. Jsou tam odkazy na cesty do vesmíru, pandemie a tak dále. Obsahují i kultovní hlášky. Třeba ‚Protřepat, nemíchat' už je legendární,“ vysvětluje s úsměvem Matt Field.

Sám má problém s tím říct, kdo je jeho nejoblíbenějším Bondem. „Mám moc rád film Ve službách Jejího veličenstva, ale George Lazenby ztvárnil Bonda jen tam. Daniel Craig byl fantastický, ale to i další – Sean Connery, Timothy Dalton nebo Pierce Brosnan také. Je to prostě moc těžká otázka,“ krčí rameny.

Výstava Bond in Motion se do Česka přesunula z Belgie. „Jsem moc rád, že se přesouvá právě sem – těším se na ni. Bude to, si myslím, nejen pro pány, ale pro celou rodinu,“ konstatuje Field.

„Určitě stojí za to se na tu výstavu vypravit – jsou na ni nejen auta, ale k vidění jsou i helikoptéry, motorky a spousta dalších věcí, které si ve filmech o Bondovi zahrály. Výstava je přitom koncipovaná ne chronologicky, ale podle elementů – takže vzduch, voda, země a oheň,“ doplňuje jeho slova Veronika Sedláková, jedna z organizátorek výstavy.

75 exponátů z bondovek je na pražském výstavišti k vidění až do konce března. Můžete se také povídat na web Bond in Motion Prague a získat podrobnější informace.

Spustit audio

Související