Bandory s vomajdou z hluchavky podle receptu z Pojizeří

Že se z kopřiv dá připravit třeba špenát, je poměrně známé. V receptech našich babiček ale tentokrát budeme vařit z nepálivých kopřiv, z hluchavek.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Syrové bandory se očistí, dají na síto, aby voda stekla, potom na pekáč, polijí se vodou nebo polévkou, posolí se a posypou nasekanými lístky hluchavky. Bandory se dají na plotnu, přikryjí se a vaří se, aniž by se nimi míchalo dokud nezměknou. Potom se zahustí lžící mouky rozmíchané s dobrou polévkou. Přidá se kousek másla nebo lžíce dobré šťávy z pečeně a vše se ještě trochu povaří. Na talíři se bandory polijí omáčkou.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.