Babiččiny motánky

Vyváření prádla, vyplácení zlobivých dětí ale především promíchávání pokrmů, nejen k tomu se v dobách našich babiček hodila vařečka. Další kuchyňský nástroj představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření spolu s receptem na motánky.

Ingredience
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 2 dkg kvasnic
  • 2 dcl vlažného mléka
  • 4 dkg cukru
  • 7 dkg změklého másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Ingredience
  • Náplň: 10 dkg změklého másla
  • 7 dkg cukru
  • 1 lžíce skořice

Do důlku v mouce rozdrobíme kvasnice. Přilijeme trochu mléka a smícháme s kvasnicemi. Necháme vzejít. Přidáme ostatní přísady a zpracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na obdélník. Smícháme přísady do náplně a natřeme na těsto. Z delší strany srolujeme, roládu nakrájíme na plátky asi 5 cm tlusté, střed každého stlačíme rukojetí nože. Motánky klademe na vymaštěný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.