Aromatický rýmovník prý protáhne dýchací cesty a navíc odpudí obtížný hmyz

Plectranthus, česky nazývaný molice, moud nebo rýmovník, je rod teplomilných rostlin z čeledi hluchavkovitých. Aktuálně zahrnuje přes tři sta padesát druhů. Vyhledávaný pro domácí pěstování je rýmovník purpurový (Plectranthus purpuratus) a rýmovník citronový (Plectranthus amboinicus), kterému se taky říká kubánské oregano či mexický eukalyptus. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Pěstování rýmovníku jako pokojovky je snadné, dobře poroste i při minimální péči a zkušenostech. Navíc docela pěkně zdobí. Celá rostlina je porostlá chloupky. Má dužnaté, oválné listy se zubatým okrajem. Letnit ji můžeme na východním nebo severním okně v truhlíku, nebo ji vysadit ven do přistíněného záhonu. Dobře se množí, řízky rychle a snadno koření.

Plectranthus, česky nazývaný molice, moud či rýmovník, je rod teplomilných rostlin z čeledi hluchavkovitých

Když pomnete v prstech list rýmovníku a přičichnete si, vůně vám ‚protáhne‘ dýchací cesty a možná uvolní ucpaný nos. Z rýmovníku lze připravit také sirup a přidávat ho do čaje.“

Listy rýmovníku voní po meduňce, mátě a kafru. V místnosti s rýmovníkem se lépe dýchá, rostlina navíc odpuzuje nepříjemný hmyz, hlavně mouchy, komáry a mšice. Prý také vyžene ze spíže potravinové moly.

Spustit audio

Související