Antonín Přidal: Atentát v přízemí. Rozhlasová hra postavená na nejednoznačnosti reality

18. únor 2024

Stará paní najde na ulici muže, který bezvládně sedí na zemi. Ve snaze mu pomoci ho vezme k sobě domů. Zjistí, že bere stejný lék, jako ona – Spasnubin. Jenže takový lék ve skutečnosti neexistuje. Není tedy všechno jinak? Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Stereoscénář: Josef Henke a Miloš Kot
Osoby a obsazení: Mařka a žena (Marie Marešová), Heda (Antonie Hegerlíková) a Hlášení a odhlášení (Hana Brothánková)
Dramaturgie: Oldřich Knitl
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Josef Henke
Natočeno: 1994

Podobně jako i ve svých jiných hrách, ať už divadelních, či rozhlasových (Všechny moje hlasy, Sudičky, Pěnkava s Loutnou, Sen o třech kůrkách, Komedie s Quijotem), se Antonín Přidal i v této hře zabývá nejednoznačnosti reality, do které se vlamují naše sny, představy, zprostředkované zážitky všeho druhu. Tato nejednoznačnost, podobně jako v tvorbě nedávno uvedené hry Harolda Pintera, slouží jako výchozí moment pro dialog, peripetie hry a konflikty postav.

Antonín Přidal byl spisovatel, básník, publicista a také překladatelská legenda. Po studiu anglistiky a hispanistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity pracoval v letech 1960–1970 v literárně dramatické redakci Čs. rozhlasu, pak se dvacet let věnoval převážně překládání beletrie. Od roku 1990 vyučoval dramaturgii a autorskou tvorbu na Divadelní fakultě JAMU. Pro Českou televizi připravil několik diskuzních pořadů. Na svém kontě má také řadu divadelních, televizních a rozhlasových režií.

autoři: Doc. Mgr. Josef Henke (1933–2006 ) , Martin Velíšek
Spustit audio

Související