O pořadu Pohádka

Klasické i původní nové audio pohádky pro děti i dospělé, jsou skutečný fenomén Českého rozhlasu.

Pohádka představuje první dotek se slovem, s příběhem. Dítěti pomáhá utvářet základní hodnoty a dospělým umožňuje rozptýlení a chvilkový návrat do světa dětství, kde dobro vždycky vítězí nad zlem.

Audio pohádka dává navíc nejen dětem prostor pro rozvíjení fantazie a osobité představivosti. A to je důležité hlavně v dnešní době, orientované výhradně vizuálně. Poslouchejte ji s dětmi každou sobotu.

Těšte se na nejbližší pohádky:

18/5 - Na vietnamské motivy Jiří Kafka: O vodách, které přestaly zpívat (1972)

Poslechněte si příběh o tom, jak kdysi dávno naši planetu málem dovedla ke zkáze hráčská vášeň vládce nebes.

Hrají: Josef Červinka, Ladislav Pešek, Marie Marešová a další
Režie: Ladislav Rybišar


25/5 - Na motivy pohádky Boženy Němcové pro rozhlas František Pavlíček: Bajaja (1962)

Taky máte rádi pohádku o třech královských dcerách a němém sluhovi, který umí vyslovit jen: „Ba-ja-ja“? Tak si ji pusťte a vypravte se do jednoho dalekého království.

Hrají: František Smolík, Luděk Munzar, Jiřina Petrovická, Soběslav Sejk, Jaroslav Marvan a další
Režie: Jan Berger

1/6 - James Matthew Barrie: Petr Pan (1989)

Klasická pohádka z pera skotského novináře, dramatika a spisovatele Jamese Matthewa Barrieho. Pro rozhlas připravili Zdeněk Hořínek a Marie Hořínková.
Všechny děti až na jedinou výjimku vyrostou. Tou výjimkou je Petr Pan. Nechtěl být nikdy dospělý, a proto zůstal navěky dítětem, aby si mohl pořád hrát. Žije na jednom ostrově v kouzelné a tajemné Zemi Nezemi.

Hrají: vypravěč (Ladislav Mrkvička), Petr Pan (Vlastimil Brodský), víla Cililink (Veronika Žilková), Venda (Barbora Drofová), Michal (Tomáš Longa), Vrták (Michal Suchánek), Troška (Martin Sobotka), kapitán Hák (Ilja Racek), Vazba (Radan Rusev) a Zelenáč (Jan Kanyza)
Režie: Karel Weinlich

8/6 - Na motivy italské pohádky pro rozhlas napsal František Pavlíček: Sluneční růže (1983)

I v italských pohádkách vystupují králové nebo čarodějové. V tomhle příběhu se navíc potkáte s Umouněnkou a Donem Pietrem. 

Hrají: Martina Hudečková, Jan Gross, Eva Wimmerová a další
Režie: Jan Berger

15/6 - Lewis Carroll: Alenka v kraji divů (1966)

Nechte se vtáhnout do světa fantazie a snových představ. Mezi záhadné bytosti a pitoreskní postavičky. Do půvabné hry s neznámými slovy, plné nadsázky a humoru.

Hrají: Ivanka Devátá (Alenka), Jaroslav Kepka (bílý králík), Zdena Hadrbolcová (myš), Josef Svátek (Anton / Sedma), Josef Velda (Vilík / Dvojka), Rudolf Deyl ml. (Houseňák), Jiří Suk (rybí lokaj / Pětka), Luděk Kopřiva (žabí lokaj / kat), Naděžda Gajerová-Mauerová (vévodkyně), Ljuba Hušková (Šklíba), František Filipovský (švec), Svatopluk Skládal (zajíc březňák), Jiří Pick (Plch), Světla Amortová (královna), Karel Houska (Král), Josef Kemr (Noh), Ivo Gübel (Paželv), Artuš Kalous (Spodek), Jana Němečková (nemluvně) 
Režie: Josef Červinka

23/6 - Josef Panoš: Orfeova píseň (1989)

Hrají: Orfeus (Petr Štěpánek), Euridika (Simona Postlerová), Erýnie (Jaroslava Adamová), Eumenida (Blanka Bohdanová), Chárón (Svatopluk Skládal), Zeus (Petr Haničinec), Hades (Soběslav Sejk), Persefona (Blanka Vikusová), mužský hlas (Rudolf Pellar), dívčí hlasy (Jana Franková a Marie Horáčková)
Režie: Karel Weinlich

30/6 - Hans Christian Andersen: Pasáček vepřů (1981)

Namluvit si princeznu není snadná věc! Zvlášť když je tahle princezna rozmazlená, pošetilá, pyšná a svéhlavá! A navíc jediná dcera nejmocnějšího a nejbohatšího císaře na celém světě! Panenka je zvyklá na přepych a víc než vůni pravé růže ocení květ z papíru. Přesto se to jeden chudý princ rozhodl zkusit. A dokonce v přestrojení za někoho ještě chudšího a obyčejnějšího – za pasáčka vepřů. Až díky němu princezna pozná, že láskyplné srdce má stokrát větší cenu než pýcha zahalená do brokátu.

Hrají: princ (Marcel Vašinka), princezna (Sylva Sequensová), král (Eduard Cupák), dvorní rada (Antonín Hardt), dvorní dáma (Věra Kubánková), Donát (Vlastimil Brodský) a Růžena Merunková
Režie: Karel Weinlich

Některé audio pohádky ze zlatého fondu Českého rozhlasu nebo i nové bestsellery jsou za poplatek ke stažení v e-shopu Radioteka.cz.

Kdy se pořad vysílá

Čas vysílání
sobota 12:00, 21:00Český rozhlas Pohoda

Další pořady