Zlaté saxofony slavného kapelníka Billyho Vaughna

11. říjen 2021

Nedávno, přesně 26. září 2021, uplynulo třicet let od skonu neobyčejně úspěšného umělce, hudebníka, manažera a hlavně populárního kapelníka Billyho Vaughna. A myslím, že potěšíme posluchače a příznivce půlhodinky Vlídných tónů, když toto výročí uctíme sestavou jeho hitů.

Richard Smith Vaughn spatřil světlo světa 12. dubna roku 1919 v Glasgow, v americkém státě Kentucky. Jeho tatínek byl hudbymilovný holič a synka k hudbě nasměroval, pod jeho vlivem už ve třech letech brnkal na mandolínu.

Pak se naučil na více nástrojů a muzika mu pomohla k tomu, že mohl prožít vojenskou službu v době druhé světové války v armádním orchestru v Camp Shelby v Mississippi. Hudbu také studoval na univerzitě, ale aby měl peníze na studium, musel si přivydělávat jako holič. Tohoto řemesla se samozřejmě naučil u otce.

Jako klavírista totiž v nočních podnicích moc příležitostí nenašel. Nakonec ale měl relativní dostatek peněz jako student díky muzice, protože doprovázel na klavír své tři kamarády z univerzity, kteří vytvořili vokální skupinu. A vedlo se jim dobře. Billy Vaughn doplnil The Hilltoppers, jak se vokální skupina jmenovala, na kvarteto.

Čtěte také

Hilltoppers měli úspěch i v hitparádě, ale za nějaký čas Billy skupinu opustil a získal místo hudebního ředitele nahrávací společnosti Dot Records. Pak založil orchestr, který se rychle prosadil větším hitem Melody Of Love, Melodie lásky. A svým zvláštně vyvinutým citem pro hit a chytlavý zvuk využívající souhry sladkých altsaxofonů, ale také romantických smyčců i kytar v mírných námluvách s rokenrolem sbíral jeden úspěch za druhým od poloviny 50. let. Některé výrazné hity jako Sail Along Silvery Moon vyplní tentokrát půlhodinku Vlídných tónů.

Billy Vaughn z hitparád postupně mizel v průběhu 60. let, ale zájem o jeho koncerty po celém světě byl zcela jistě delší. Billy Vaughn žil v Kalifornii, kde také před 30 roky ve věku 72 let zemřel. O  orchestr s jeho jménem se později staral syn Richard Smith Vaughn Junior.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související