Ze Slánské hory je vidět krásný západ slunce. S horským vůdcem si můžete zkusit i tamní via ferratu

15. září 2023

Město Slaný na Kladensku se může pochlubit řadou pamětihodností. A také Slánskou horou. Sice není nijak vysoká, ale rozhodně je neobyčejná. Jednak je to přírodní památka. Kromě toho byste na ní našli starodávné hradiště, obětní kámen, tři dřevěné kříže, jeskyni a dokonce i via ferratu. Zajištěnou lezeckou trasu, kterou si může vyzkoušet každý. Všechny zajímavosti nám představil místní rodák a zároveň certifikovaný horský vůdce Roman Kozelka.

Po skalách začal lézt už jako malý kluk. A zkoušel i tu na Slánské hoře. K opravdovému lezení se ale dostal, až když začal studovat v Ústí nad Labem na zdravotnického záchranáře. Tam se s kamarády pustil do lezení na pískovcích. Nejdřív měli jenom pár lan a smyček a pokaždé to hrozilo nějakým úrazem, a tak se rozhodl věnovat se svému koníčku profesionálně. Z kluka ze Slaného se stal horský vůdce s nejvyšší celosvětově uznávanou kvalifikací pro profesionální vedení lidí v horách.

A i když zdolal množství hor po celém světě, na Slánskou horu ve svém rodném městě nezanevřel. Dokonce se podílel i na vzniku tamní via ferraty. „Via ferrata je zajištěná cesta ocelovými lany, které jsou přidělané ke skále. A člověk za pomoci těch lan překonává na skále jednotlivé překážky. V podstatě je to zpřístupnění skály pro běžné lidi, kteří nejsou horolezci,“ vysvětluje Roman Kozelka.

První lezecká cesta vznikla v roce 2015. Dnes jich je na Slánské hoře celkem šest. A navíc dva lezecké mosty. „To jsou tři natažená lana mezi skalními stěnami. Po jednom se chodí a těch dalších dvou se přidržujete zhruba ve výšce prsou,“ popisuje horský vůdce, který na Slánské hoře funguje jako instruktor. Pod jeho dohledem si může zkusit vylézt na skálu v podstatě každý.

Průchozí jeskyně

Slánská hora je ale zajímavá i v jiných ohledech. Je vysoká 330 metrů a horninou, která ji tvoří, je čedič. V minulosti na ní byly dva lomy, ve kterých se čedič těžil. „Zbyla tam uprostřed obrovská díra, která se částečně zavezla zeminou. Ale aspoň můžeme vidět, z čeho je ta Slánská hora složená. Je tam krásně patrná ta sloupcovitá odlučnost čediče,“ říká Roman Kozelka.

Na Slánské hoře byste také našli jeskyni, kterou na konci 19. století jeden místní obyvatel částečně vyzdil a zpevnil. A tak se do ní můžete bez problémů podívat. A dokonce si ji i projít, protože je celá průchozí.

Roman Kozelka

Slánská hora nabízí i krásný rozhled do okolí. „Jsou tam fantastické výhledy. Směrem na západ je vidět centrum starého města: slánská škola, vodojemy, komíny, výškové budovy. Severovýchodně se rýsuje hora Říp a při pohledu na jih uvidíte Vinařickou horku, ale i kladenský Rozdělov a dokonce i Prahu. Ovšem nejúchvatnější jsou tam západy slunce,“ říká Roman Kozelka.

Na Slánské hoře stojí také tři dřevěné kříže, které tam nechal roku 1662 postavit místní hrabě. Mají připomínat utrpení zdejších obyvatel za třicetileté války. Ještě starší je pak tamní starodávné hradiště. „Do dnešních dnů po něm zůstal jen takový val. Sice je trochu zarostlý, ale když se podíváte směrem do lomu, tak je patrný. Byly tam prý objeveny i významné archeologické nálezy.“

Přes Slánskou horu vede také naučná stezka. Je dlouhá přibližně tři kilometry a je na ní celkem jedenáct zastavení s informačními tabulemi. „Cestou narazíte na pět až šest vyhlídek, ze kterých je krásně vidět na České středohoří. A rozhodně není nijak náročná,“ hodnotí Roman Kozelka.

Co tajuplného byste na Slánské hoře našli a jaké zajímavosti ukrývá samotné město Slaný, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio