Zánět močového měchýře se často objeví po prochladnutí

10. květen 2023

Pozor na močový měchýř a močové cesty bychom měli dávat především na jaře, kdy se často střídají teploty a můžeme lehce nastydnout. Právě nastydnutí bývá hlavní příčinou zánětů močového měchýře a močových cest. Důležité je proto vhodné oblečení i obuv. Součástí prevence je také dostatečný pitný režim.

Pokud se změní počasí nebo díky nevhodnému oblečení promrznete, můžete po návratu domů pociťovat typické pálení nebo píchání v podbřišku. První pomoc je „prolít“ se postupně přibližně 2 l tekutin, aby se případná infekce v močovém měchýři neusadila.

Rozhodně se vyhněte alkoholu, který může závět ještě zhoršit. Opatrně i s černým čajem nebo kávou. Urologické čaje pomoci mohou, ale stačí vypít pouze hrnek a pitný režim doplnit čistou vodou nebo ovocným čajem. Průběh léčby i samotnou prevenci zánětu můžeme ovlivnit nejen výběrem nápojů, ale také stravou. Nevhodná jsou také sladká jídla, po kterých může dojít ke zhoršení samotné infekce.

Tekutiny a teplo mohou zánět včas zastavit

Při prokřehnutí může hned po příchodu pomoci i teplá vana nebo teplá sprcha, teplé ponožky nebo šála kolem beder. Tady je ale místě opatrnost, protože teplá vana může pomoci pouze krátce po samotném prochladnutí.

Po několika dnech, kdy už se zánět rozjede, už teplá vana vhodná není. Pokud si vanu nebo horkou sprchu dopřejete ihned po prochladnutí, dbejte pak na to, abyste i po ukončení koupele byli teple oblečení a dodatečně se ještě více neprostydli.

Trpělivost i disciplína je součástí léčby

Na akutní i neakutní záněty močového měchýře je také několik volně prodejních léků, které v počáteční fázi mohou velmi dobře pomoci. Pokud cítíte pálení nebo řezání a navíc máte časté nucení na močení, případně se objeví v moči krev, zánět se nepodařilo utlumit.

V tom případě je nutné vyhledat svého praktického lékaře. Podle výsledku testů moče lékař nasadí antibiotika nebo některá chemoterapeutika, které rovněž mohou pomoci. Léčbu je ale nutné vždy dokončit a léky dobrat. Léčbu nepodceňujte a nesnažte se jí urychlit. Zánět močového měchýře je nutné dobře doléčit, aby se neobjevila recidiva.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.