Vyzkoušejte řepný zákvas. Je to osvěžující a léčivý nápoj plný minerálů, vitamínů i probiotik

18. září 2023

Červená řepa asi nepatří mezi nejoblíbenější lahůdky, i když třeba zapečená s kozím sýrem nemá chybu. My se ale na ni podíváme z trochu jiné stránky. Jako na základní surovinu k zákvasu.

Červená řepa je po všech stránkách zdravá. Je to hotový zázrak pro dobrou a zdravou krev, a to i v podobě zákvasu.

Jako kvalitní antioxidant působí preventivně proti mnoha nemocem, zlepšuje obranyschopnost. Podporuje tvorbu červených krvinek a práci ledvin a jater. Je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů, a pokud z ní připravíte zákvas, tak i probiotik, které se postarají o skvělou kondici střevní mikroflóry.

Sedmikrásky ve šťávě z červené řepy

Možná řepný zákvas ještě u nás tak úplně nezdomácněl, ale třeba v polské a ukrajinské kuchyni je zcela běžný. Tamní kuchaři s ním dochucují polévky, omáčky i různé zálivky. Je samozřejmě možné ho i pít – je to osvěžující a léčivý nápoj.

Na zákvas z řepy si připravte suroviny a čas. Kilogram řepy omyjte, oloupejte a nakrájejte na tlusté plátky. Celou paličku česneku oloupejte a stroužky rozpulte. Dva litry převařené vody osolte dvěma lžícemi soli.

No, a pak už do větší sklenice nakládejte řepu střídavě s česnekem, bobkovým listem a novým kořením. Zalijte to vychladlou, osolenou vodou, důležité je všechno zatížit kamenem, těžítkem nebo igeliťákem naplněným vodou.

Pak už jen sklenici zakryjte a nechte asi týden kvasit v pokojové teplotě. Hotový kvas přeceďte, přelijte do sklenic a uložte do chladu. Vypitím jedné skleničky denně posílíte svojí imunitu.

autor: Eva Bucharová | zdroje: prostezdravi.cz , topvital.cz
Spustit audio

Související