Vybydlený zámek v Kvasinách vrací do života spolu s rodinou pravnučka zakladatele slavné značky Jawa

24. únor 2022

V zámeckém areálu v Kvasinách na Rychnovsku žije a pracuje Soňa Klímová - Janečková, pravnučka zakladatele značky Jawa. Přívětivá dáma se smyslem pro humor byla  už od dětství pyšná na své slavné předky, průmyslníky a vynálezce, a tak se po restituci rodinného majetku v roce 1992 zarputile  pustila do záchrany zdevastovaného dědictví. 

Pořad Návštěva, který Vlaďka Wildová natáčela na kvasinském zámku, je proto věnován především této odvážné ženě, která ani přes nepřízeň osudu neztratila víru v to, že dělá něco, co ji dalece přesahuje.

Čtěte také

Zámek je významný pro dějiny automobilové, motocyklové a zbrojní: v roce 1928 si jej vybral František Karel Janeček spolu se svým otcem Františkem Janečkem, zakladatelem slavné značky JAWA a Janečkových zbrojovek, za rodinné sídlo. Naproti zámku u vlakového nádraží přestavěl pilu a začal zde vyrábět automobily JAWA, za komunistů byla továrna předána značce Škoda Auto.

„Dědeček František Karel Janeček po Mnichovské dohodě uprchl ze země a zachránil před Němci slavný vynález, nástavec na běžnou pušku, díky kterému se dal prostřelit pancíř tanku! Celou 2. světovou válku strávil v Británii pod krycím jménem Littlejohn a pracoval pro MI6. Pak se už do vlasti trvale nevrátil a dobu komunistického útlaku prožil v Kanadě.

V části nové historické expozice věnované značce Jawa a rodu Janečků

„Za 2. světové války zůstala na zámku bydlet manželka Jindřiška s pěti dětmi, ukrývala zde zaměstnance "nesprávného" rodového původu, kteří by v pražských továrnách byli Němci snadno vypátráni, a šatila a živila ruské parašutisty, kteří se ukrývali v místních lesích.

„Po válce jí komunisté "poděkovali" tím, že jí zabavili veškeré nemovitosti a vyhnali ji i s nejmladším synem Petrem na ulici. Obcházeli dům od domu a museli prosit o přístřeší, nakonec z Kvasin došli až do 15 km vzdálené Jedlové v Orlických horách, dává nahlédnout do rodinné historie Soňa Klímová- Janečková.

Vybydlený zámek vrací s rodinou do života

Rodině Janečkových se v roce 1992 v restituci vrátil majetek v neutěšeném stavu.

„Značka JAWA byla protiprávně sloučena se zbrojovkami a znárodněna Benešovými dekrety, ačkoliv se na ni neměly vztahovat; rodině tím pádem připadly pouze lesy zdevastované kůrovcovými a větrnými kalamitami, rozpadlé hájovny a zdevastovaný a vybydlený zámek Kvasiny s propadlými střechami, zničenými okny, zplesnivělými zdmi, vzpomíná Soňa Klímová, vnučka Františka Karla Janečka, která se tehdy rozhodla, že hozenou rukavici zvedne.

Nenudím se. Stále mám co dělat. Co můžu, to se snažím ovlivnit, aby se věci posouvaly dál. K lepšímu.
Soňa Klímová - Janečková, majitelka zámku v Kvasinách

Po částech opravuje zámek, který se z „mrtvého, smutného domu mění na živý, na sídlo, kde jsou návštěvníci vítáni. Znovu zpřístupnila zámeckou kapli, vytvořila galerii, původně Lovecký sál už dvacet let slouží jako koncertní síň.

V těchto přeměnách, ale i ve firmě jí pomáhají její děti Dominika a Daniel, a také šikovný zeť Vilém. Ten se dokonce pustil i do studia dvouletého památkářského kurzu, aby získal odborné znalosti pro zámecké úpravy.

Cestou ze zámeckého parku kolem oranžérie

Díky podpoře Královéhradeckého kraje vznikla v závěru roku 2020 na zámku Kvasiny první expozice o historii zámku a jeho souvislosti s fenoménem JAWA-Janečci.

„Co bych si přála? Hlavně zdraví, to si si člověk nekoupí. Co se týče materiálního života, těch přání by bylo moc. Co můžu, to se snažím ovlivnit, aby se věci posouvaly dál k lepšímu. A byla bych moc ráda, kdyby se i v naší zemi celkově posouvaly dál k lepšímu, ke šťastnějšímu.“

Soňa Klímová-Janečková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Soňa Klímová - Janečková

 se narodila v roce 1959 v Rychnově nad Kněžnou. Pochází ze slavného rodu průmyslníků, vynálezců a továrníků Janečkových, kteří kvasinské panství za první republiky propojili se značkou Jawa. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Hradci Králové a do roku 1992 působila jako odborný asistent na Karlově Univerzitě. Soňa Klímová -Janečková postupně vrací kvasinskému zámku život a zpřístupňuje ho veřejnosti.

Spustit audio

Související