Vražedný elixír lásky. Stanislav Motl o aféře, do které osobně zasáhl i císař František Josef I.

Nápoj, který měl dodat mužnou sílu a zajistit dokonalý sexuální zážitek málem zdecimoval generální štáb rakousko-uherské armády. Travičská aféra se provalila na podzim roku 1909.

Autor: Stanislav Motl
Účinkuje: Libor Vacek
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Zvukový design: Petr Šplíchal
Premiéra: 3. 1. 2022

Nadporučík Adolf Hofrichter z rakousko-uherského pěchotního pluku č. 14 byl velmi ambiciózní muž. Ve vojenské škole měl nejlepší výsledky, které ho přímo předurčovaly ke kariéře na vysokém armádním postu. Jeho spolužáci se do generálního štábu dostali, na rodáka z Rychnova tam už místo nezbylo.

17. listopadu 1909 zemřel v bolestech mladý kapitán generálního štábu Richard Mader – po požití zaručeného „elixíru mužnosti“, který mu ve formě pilulek přišel poštou. Vyšlo najevo, že stejná zásilka přišla dalším 11 důstojníkům štábu. Podezření padlo právě na Hofrichtera a o rychlé vyšetření travičské aféry v nejvyšším patře c. a k. armády projevil osobní zájem i sám císař František Josef I.

Byl nadporučík Adolf Hofrichter skutečně vinen, nebo se stal obětí nějaké vyšší hry? Poslechněte si, jak s odstupem 100 let celou aféru rozplétá Stanislav Motl.

Spustit audio

Související