Vlastimil Vondruška: Ďáblův nápoj. Středověká detektivka s Viktorem Preissem a Tomášem Töpferem

30. říjen 2021

První příběh z plánované edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV. Středověká detektivka s Viktorem Preissem a Tomáše Töpferem v hlavních rolích.

Osoby a obsazení: Jakub (Viktor Preiss), Damián (Tomáš Töpfer), Filip (Filip Kaňkovský) Majdalena (Tereza Dočkalová), Královna (Dana Černá), Purkrabí (Martin Zahálka), Písař (Miroslav Táborský), Lékař (Hanuš Bor), Johanka (Klára Oltová), Beneš (Marek Holý), Rychtář (Lubor Šplíchal), Farář (Kryštof Nohýnek), Ponocný (Otmar Brancuzský), Háta (Anna Theimerová) a další
Dramaturgie: Robert Tamchyna
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Hudba: Vratislav Šrámek
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 30. 10. 2021
Natočeno: v září 2021 v Proffesional Sound Studiu. Nahrávka Radioservisu

Historické příběhy Vlastimila Vondrušky patří mezi čtenáři detektivek už léta k těm nejoblíbenějším. Ať už je vyšetřovatelem správce královského hradu Bezděz Oldřich z Chlumu s panošem Otou nebo královský písař Jiří Adam z Dobronína se svým pomocníkem Petrem Korcem a služebnou Rozárkou.

Je to lehké, talentem dobrého vypravěče obdařené čtení, s postavami, které se vracejí pokaždé se stejnými charaktery, ale vždy s novou originální zápletkou. Detektivky Vlastimila Vondrušky se zkrátka staly svého druhu fenoménem.

Rozhlasová premiéra

Na poli rozhlasové hry ale Vlastimil Vondruška má svou premiéru. Příběh autorsky opět staví na středověkém pozadí, ale jak sám přiznává, rozhlasová hra je něco docela jiného než povídkové nebo románové psaní.

„Rozhlasové hry miluji a velmi rád je poslouchám. Jejich tvorba se však řídí jinými principy, než je tomu u románu. Nakonec jsem se rozhodl, že do té řeky vstoupím, a proto jsem napsal původní detektivní hru. Detektivní příběhy ze středověku mají své kouzlo v tom, že řešení nebývá podle jedné šablony, neboť soudci tehdy hledali spravedlnost především ve svém svědomí a srdci…“

Jakub (Viktor Preiss), Majdalena (Tereza Dočkalová), Damián (Tomáš Töpfer) a Filip (Filip Kaňkovský) při natáčení rozhlasové detektivky Vlastimil Vondruška: Ďáblův nápoj

První ze série detektivek

Ďáblův nápoj, první ze zamýšlené série her s mistrem teologie Damiánem a císařským notářem Jakubem ze Zbyn, nabídne setkání se zločinem a úkladnou vraždou v době panování Karla IV. přesně ve Vondruškově stylu.

Společně s hlavními postavami, kterých se v jiskřivém dialogu ujali pánové Viktor Preiss a Tomáš Töpfer, navštívíte středověkou Prahu jako atraktivní prostředí rytířů, kazatelů, lapků a měšťanů i jejich žen a dcer, počestných i hříšných.

„Možnost spojit dobu panování Otce vlasti s poutavou detektivní zápletkou a mít při tom dva výjimečné interprety v hlavních rolích pokládám za veliké štěstí,“ pochvaluje si režisér hry Lukáš Hlavice.

„Doufám, že se nám podařilo zachytit něco z atmosféry středověké Prahy a poskytnout posluchačům jednak trochu napětí, ale také potěšení při poslechu skvělých hereckých výkonů.“

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Robert Tamchyna
Spustit audio

Související