Věra Forejtová čte babičkám už 20 let. Při každém setkání je čas popovídat si, zavzpomínat a společně se zasmát

19. červen 2023, aktualizováno

Jednou týdně se v Jabkenicích na Mladoboleslavsku, v domku u kostela, scházejí sousedky z blízkého i širšího okolí. Paní Věra Forejtová každou přivítá, v kuchyni připraví čaj a kávu, něco sladkého na zub, a hlavně kroniku obce. Právě z ní teď předčítá. Babičkám, jak jim s láskou říká, čte už 20 let. Hlavní důvod, proč se pravidelně scházejí, je prý ale jiný.

„Ten důvod, proč sem hlavně chodíme je, abychom si popovídaly a nebyly doma samy, zavřený,“ říká jedna z babiček, paní Sluková. „Kolikrát se k tomu čtení ani nedostaneme,“ směje se paní Stehlíková. „Chodíme také cvičit a děvčata drží tradici procházkou na Loučeň, tam si dají oběd, a pak třeba autobusem jedou domů. Nebo jdou pěšky,“ dodává Věra Forejtová. Jedna cesta je dlouhá pět a půl kilometru. Dámy jsou v dobré kondici. Není divu, že některé na pondělní čtení přijíždějí na kole, i když jim už bylo osmdesát. A zpátky pojedou tři kilometry, zdaleka nejen po rovině. A nemají elektrokolo, podotýkám.

Jedna z účastnic pondělních čtení, paní Majerová, přinesla tentokrát na setkání spoustu fotek. Vzpomíná se na spolužáky, rodiče, na časy minulé. Všechny spolu kdysi chodívaly do školy. A když má některá svátek nebo narozeniny, napeče se a vše se řádně oslaví. Každé setkání je pro všechny zúčastněné velká radost.

Věra Forejtová se věnuje nejen pravidelným posezením s četbou, ale především svému povolání. Je zástupkyní ředitelky na základní škole v Semčicích, spoluautorkou výukové sady angličtiny pro první stupeň ZŠ Funpark, organizuje zájezdy do divadel, chová hospodářská zvířata, pečuje o rodinu. A to je jen stručný výčet aktivit paní Věry.

V Jabkenicích se tento týden čte také dětem, dnes (19.6.2023) v jabkenickém parku u obecního úřadu, zítra na kynologickém cvičáku, ve středu u rybníku Mlýnský, ve čtvrtek v Muzeu Bedřicha Smetany a v pátek na hřišti TJ Sokol. Vždy od 18 hodin, jen ve čtvrtek už od 17:15. Jste srdečně zváni.

Proč se Věry Forejtové v začátcích babičky ptaly, zda už není z četby unavená? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio