Vepřové maso na divoko podle knihy Kuchařská škola od Marie Svobodové z roku 1864

Při povídání u různých druzích přípravy mas nemůžeme opomenout koření. Už v dobách našich babiček se k nám vozilo i různé cizokrajné koření, a šikovné hospodyně z něj dělaly různé směsi. Jak na to, a jak připravit vepřové maso na divoko, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1/2 kg z kýty, plecka, žebra, nebo krkovičky
  • 3 dkg cibule
  • 2 dkg omastku
  • 1 kostka cukru
  • vrchovatá lžička soli
  • lžíce mouky
  • 1/5 dcl kyselé smetany
  • citron
  • 5 zrnek pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • snítka tymiánu
  • 1/2 bobkového listu
  • špetka zázvoru
  • jalovec

Všechna kořenová zelenina na kolečka rozkrájená a cibule se usmaží na sádle, nebo slanině, přidá se kousek citronové kůry, několik zrnek pepře, nového koření, tymián, bobkový list, špetka zázvoru, položí se na vše vepřové maso z kýty, posolí a nechá v troubě do měkka péci.

Potom se maso vyndá, šťáva se zapráší moukou, nechá ještě povařiti a procedí se na rozkrájené maso na díly. Může se též zalít kyselou smetanou. V tom případě se přidá trocha jalovce a 1 kostka cukru.