„Velmi drahá láska“ s básníkem klavíru se „zázračnými prsty“

18. říjen 2021

Do světa Vlídných tónů tentokrát vstoupíme „opravdu drahocennou láskou“ neboli populárním evergreenem filmového původu A Very Precious Love. Patrně nejvíce ho proslavila půvabná blonďatá herečka a zpěvačka Doris Day a také film, v němž zazněla.

Šlo o sladkobolnou romanci Marjorie Morningstar, což je jméno hlavní hrdinky filmu, maturantky, kterou hrála krásná Natalie Wood. Její rodiče mají o budoucnosti dcery své představy, ale ty jsou dosti vzdáleny od snů dívenky, která chce být herečkou. Na letním táboře potká staršího muže Noela Airmana, v podání slavného Genea Kellyho, tanečníka, herce, autora písniček, ale také choreografa a režiséra, a k tomu ještě svůdníka. A i on cítí, že Marjorie by mohla být jeho osudovou láskou.

Film z roku 1958 může být i po mnoha letech příjemnou nenáročnou podívanou a dočkal se nominace na Oscara za už zmíněnou píseň A Very Precious Love, Velmi drahá láska. Pod touto skladbou je podepsána renomovaná autorská dvojice Sammy Fain a textař Paul Francis Webster.

V pořadu Vlídné tóny je pro nás přirozeně důležitá hudební složka skladby. Ta je dílem newyorského rodáka Sammyho Faina, neboli Samuela E. Feinberga, který přispěl do zlatého fondu populární hudby řadou dalších úspěšných písniček jako Let a Smile Be Your Umbrella, Love Is a Many-Splendored Thing nebo Secret Love, kterážto písnička přinesla také veliký úspěch Doris Day.

Ale zpět ke skladbě, které jsem věnoval zvýšenou pozornost – A Very Precious Love. V podání básníka klavíru se zázračnými prsty Carmena Cavallara nás uvede do světa Vlídných tónů, kromě další hudby začasté filmových kořenů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související