Velikonoční snová hudební pomlázka o Andělově pondělí s filmovými melodiemi Ennia Morriconeho a „Milými lidmi“ Alaina Morisoda

5. duben 2021

Vlídné tóny o Andělově pondělí budou snové, romantické, jarní i sváteční. Jejich první část bude jistým doplňkem hudební ornitologie minulých Vlídných tónů, a i tentokrát se dotkneme Švýcarska, poněkud z jiné strany. 

Jiný slovy a jasněji řečeno, též v dnešním případě bude melodie souviset s ptáčky, ale dnes mnohem příměji, neboť ve dvou případech budou opeřenci dokonce v nahrávkách slyšet.

Zároveň vám poskytneme malý portrét ve své vlasti, tedy ve Švýcarsku, velmi oblíbeného hudebníka, pianista, skladatele, kapelníka a televizního producenta Alaina Morisoda, dnes jednasedmdesátiletého rodáka z Ženevy. Jeho otec byl povoláním řezník, ovšem zemřel, když Alainovi bylo devět. Ten vystudovala práva a také konzervatoř. 

Na začátku sedmdesátých let měl pod pseudonymem Alain Patrick ve Švýcarsku a ve Franci první hit. V roce 1978 založil Alain Morisod svou skupinu Sweet People, Milí, sladcí lidé. A s ním se zúčastnil také národního kola písničkové soutěže Velké Ceny Eurovize. Tehdy měl také v Kanadě, kam se později Morisod přestěhoval,  velký úspěch se skladbou „Le Lac de Côme“ oslavující Komské jezero v Itálii.

Ovšem Alainův bratr Maurice přišel s nápadem, že by mohlo být klavírní sólo v nahrávce nahrazeno ptačí zpěvem. A nápad to byl takříkajíc zlatý, neboť přepracovaná skladba s novým názvem v angličtině  And the Birds Were Singing, A ptáci zpívali byla velikým a trochu kuriózním hitem v roce 1980 na Britských ostrovech a otevře také velikonoční Vlídné tóny.

Za zamyšleně romantického oparu vábivých melodií nevystoupíme ani v dalším průběhu dnešních svátečních Vlídných tónů neboli Hudby beze slov, protože vám po rozhlasových vlnách pošleme několik filmových melodií z dnešního pohledu viděno nejslavnější autora tohoto druhu hudby - Itala Ennia Morriconeho, který se vloni v červenci vydal na věčnost. Přitom v prvních dvou případech půjde o méně známé skladby. Nejdříve to bude melodie z dvoudílného britského televizního filmu Endless Game, Nekonečná hra s Albertem Finneym v hlavní roli.

Ovšem jednou skladbou Ennia Morriconeho vám připomeneme  veleslavný western dalšího proslulého Itala Sergia Leoneho Tenkrát na Západě a také ústřední melodií francouzsko-italský film Klec bláznů z roku 1978 s Ugo Tognazzim a Michelem Serraultem v hlavních rolích.

Zasněnými melodiemi naplněné sváteční Vlídné tóny završí Morriconeho milostné téma z výborného filmu Bio Ráj s Philippem Noiretem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.