Vejvodova Škoda lásky se pod různými názvy proslavila po celém světě. Zpívalo ji mnoho hvězd

28. březen 2022

„Lidé potřebují slyšet kousek melodie, aby si písničku mohli zapamatovat.“ Toto vlastně své muzikantské krédo vyjádřil v 60. letech v jednom rozhovoru autor nepochybně nejslavnější české písničky všech dob Škoda lásky Jaromír Vejvoda. Od jeho narození 28. března uplynulo 120 let.

Jaromír Vejvoda vyrůstal na Zbraslavi v rodině, k níž muzika neodmyslitelně patřila. Kapelnickou taktovku třímali v ruce jeho otec i děda. Jaromír se postupně naučil hrát na housle a křídlovku, a toho využil v Brně ve vojenské kapele. Po návratu do Zbraslavi v muzicírování pokračoval a v pětadvaceti převzal otcovu dechovou kapelu.

Zkoušel psát i vlastní písničky a jedna z prvních nesla název Modřanská polka. „Jelikož jsme hrávali po celém kraji, a tedy i v Modřanech, prostě jsem polku nazval Modřanskou. Brzy se stala známou, ale po dva roky jsem ji nedal nikomu opsat. Měl jsem radost, že se líbí, a opravdu jsem netušil, že někdy bude vytištěna,“ zavzpomínal později Jaromír Vejvoda na svůj slavný song. Za nějaký čas byl opravdu vydán pražským nakladatelstvím Johann Hoffmann Witwe s textem Vaška Zemana pod novým názvem Škoda lásky…

Čtěte také

Chytlavá melodie se v Čechách rychle setkala s oblibou, ale vydala se i na úspěšnou pouť Evropou a pak i světem. V Německu ji znali jako Rosamunde, zdomácněla ve Švédsku, Dánsku, Velké Británii i v jiných zemích.

Na konci 30. let Vejvodovu Škodu lásky vydalo v USA nakladatelství Shapiro Bernstein pod názvem Beer Barrel Polka, Polka pivního sudu, a tímto prostřednictvím česká písnička vystoupila na piedestal světové slávy.

Jako první s ní měl úspěch německý akordeonista Will Glahé, ale dozajista největší proslulosti nabyla ve swingovém podání dívčí vokální sestavy Andrews Sisters, byť ji měli v repertoáru rovněž orchestr Glenna Millera, Frank Sinatra a dokonce i legenda bluesového zpěvu Billie Holiday. A mnoho, mnoho  jiných!

K uctění památky Jaromíra Vejvody, který ze slávy své písničky za života nic neměl a v jehož muzikantských šlépějích se vydal syn Josef, znamenitý bubeník, jsme pro vás v půlhodince Vlídných tónů namíchali několik variant Škody lásky, včetně té s Českou filharmonií s dirigentem Václavem Neumannem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.