Vejvodova Škoda lásky jako symbol radosti z míru – se smyčci, akordeonem a také Banjo Bandem Ivana Mládka

8. květen 2023

Písní, která snad nejsilněji dokázala vyjádřit radost z konce války a osvobození před 78 roky, je Škoda lásky Jaromíra Vejvody. Zbraslavský rodák a kapelník ji složil jako Modřanskou polku, která byla později opatřena textem Vaška Zemana pod obecně známým názvem Škoda lásky.

V cizině, tedy v západní Evropě a v zámoří, žila tato původně česká melodie vlastním a nepochybně zajímavým a úspěšným životem pod jinými názvy jako Rosamunde nebo především anglickým Beer Barrel Polka, tedy Polka pivního sudu.

Jako první ji natočil na desku německý akordeonista Will Glahé, ale nejslavnější vokální verze s textem Lew Browna a Wladimira Timma patří swingově zpívající sesterské vokální skupině Andrews Sisters.

Ve svátečních Vlídných tónech nabídneme k poslechu další verze písně, které jste možná dosud neslyšeli. Nejprve se smyčci a v podání jednoho z nejpopulárnějších francouzských orchestrů 50. a 60. let, který vedl vážený skladatel a aranžér Roger Edmond Roger.

Hlavním instrumentem Rogera Rogera bylo piano, na nějž se naučil hrát sám, ovšem harmonie a dirigování hrály také významnou roli v jeho hudebním vzdělávání. Po válce se mu podařilo vytvořit velký 35členný orchestr, který natáčel hudbu pro film a věnoval se takzvané light music. Postupem času se orchestr početně měnil a taktéž zaměření dirigenta a autora Rogera Rogera, který psal písně i pro Edith Piaf.

Škodu lásky si můžete v podání francouzského orchestru Rogera Rogera poslechnout, ale nabídneme dixielandové pojetí Banjo Bandu Ivana Mláda a též verzi s akordeonem Willa Glahého.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související