V Rasošském lese nedaleko Jaroměře dokončili lesníci na 20 tůní a prvků pro zadržení vody v krajině

12. září 2022 08:20

Prvky zadržující vodu v přírodě se čím dál častěji stávají součástí českých lesů. Například v jednom z lesů na Jaroměřsku hospodáři dokončili v nedávné době 19 vodních přehrážek a 4 tůně. Díky nim by se mělo začít lépe dařit proschlým stromům i například obojživelným živočichům nebo hmyzu.

Čtěte také

Spolu se správcem toků Státního podniku Lesy České republiky Jiřím Markem se prosekávám ostružiním a vysokou trávou Rasošského lesa u Jaroměře. „Tady jsme u první tůně. Je zaplněna vodou. Pochází z letošního roku a počítám, že už v příštím roce tady budou nějací obojživelníci, až to trochu zaroste vegetací.“

Jak taková tůň vzniká? „Tato tůň je uměle vyhloubena na vybraném místě. V tomto případě je pod námi tok, takže to prosákne sem. Tou spodní vodou se naplní, tedy tato tůň je celoročně naplněna.

Vidím tu letět vážku, jaké další živočišné druhy tady potom mohou žít? „Různé typy vážek, tedy vodního hmyzu. A samozřejmě si tůň najdou obojživelníci. Tedy předpokládám, že se tu objeví skokani, ropucha, čolci. Ti to osídlí.

„Tady jsme teď u vyzděné, kamenné přehrážky." Každá ta zarážka je nějakých 50 centimetrů vysoká. „Ano, tady je vidět, že i po obyčejném deštíku za ní něco zůstává.

To znamená, že se tu vytvoří malá přehrada, na které zůstává voda. „Když je dostatek srážek. Pokud je velká voda, tak se ta přehrádka naplní a vytvoří se třeba 20 metrů velká laguna. Také stromy si z toho naberou, co potřebují. My vlastně tu dešťovou vodu nenecháme odtéct. Zastavíme ji, ona se vsákne, trochu se odpaří, ale neuteče nám pryč z povodí. A my vylepšíme vodní režim v lese.

Čtěte také

Podobné prvky vznikají i na dalších místech Královéhradeckého kraje, jak přibližuje mluvčí Státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová. „Loni jsme na Jaroměřsku dokončili obnovu dvou rybníků. A aktuálně připravujeme na Novobydžovsku rekonstrukci dvou vodních nádrží. Další nádrže potom na Hořicku a také hloubíme tůně například v Deštném v Orlických horách.

V rámci projektu Vracíme vodu lesu zatím Lesy České republiky postavily několik stovek staveb za asi 620 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související