V nemocnicích v Královéhradeckém kraji leží s covidem zhruba 280 pacientů. Převažují neočkovaní

3. prosinec 2021

V nemocnicích v Královéhradeckém aktuálně leží s onemocněním covid-19 zhruba 280 pacientů. Přibližně 50 z nich je na jednotce intenzivní péče. Podrobnější informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Mezi hospitalizovanými pacienty aktuálně převládají ti, kteří nejsou očkováni proti koronaviru a oproti začátku listopadu je v nemocnicích v kraji s covidem pětkrát více pacientů.

Například jen Fakultní nemocnici Hradec Králové hospitalizuje zhruba 110 pacientů. Potvrzuje to mluvčí nemocnice Jakub Sochor. „V posledních dnech nemocnice eviduje mírný nárůst počtu pacientů. Zhruba třetina z hospitalizovaných covidových pacientů vyžaduje péči na jednotkách intenzivní péče. Fakultní nemocnice bude v případě dalšího nárůstu počtu pacientů s covid-19 připravovat další covidová oddělení v souladu se svým pandemickým plánem.“

Čtěte také

V kraji se postupně zvyšuje zájem o testování i o očkování proti covidu. Upravují jednotlivá místa své provozní doby?

Ano, chtějí totiž zajistit zájemcům co nejdřívější termíny. Například v jičínské a rychnovské nemocnici testuje ve vybrané dny na přítomnost koronaviru od tohoto týdne společnost GHC Genetics a to od 13 do 17 hodin a napomáhá tak přetíženým zdravotníkům.

Co se týče očkování proti covidu, tak i očkovací místa postupně v závislosti na zájmu navyšují své kapacity.

Čtěte také

I nadále v kraji funguje deset očkovacích míst, kdy všechna nabízí i očkování bez předchozí registrace. Zároveň v regionu také podává vakcíny proti koronaviru 156 praktiků.

Kolik lidí za den tedy zdravotníci teď stihnou naočkovat proti covidu?

V průměru za poslední týden je to přes 3000 podaných vakcín denně a ještě bych dodala, že dokončené očkování proti koronaviru má v Královéhradeckém kraji už více než 328 tisíc lidí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka