V našich nejvyšších horách vzniklo už na tisíc přehrážek a přepážek pro zadržení vody v krajině

15. září 2022 08:50

Při túrách v Krkonoších můžete potkat menší techniku a stavbaře. V nejsušších lokalitách našich nejvyšších hor dokončují budování vodních přehrážek a přepážek. Díky nim se daří zadržovat vodu v krajině a vracet zpět do přírody původní vegetaci a živočichy. Budování těchto malých staveb už přišlo Správu KRNAP na desítky milionů korun. 

Čtěte také

„Jsme ve východních Krkonoších, bezprostředně vedle asfaltové cesty zvané Plynovod v lokalitě, která byla v minulosti masivně odvodněna. Stojíme v místě, kde byl příkop a byla na něm použita technologie plošného zahrnutí,“ říká za Správu Krkonošského národního parku Václav Jansa.

Při budování těchto přehrážek se používá především šetrná technika. „Pro zadání celého projektu bylo podmínkou využití pouze pásových bagrů do pěti tun celkové váhy. A speciálního vyvážecího traktoru na pásech.

Čtěte také

Tato konkrétní přehrážka byla vybudována zhruba před měsícem. Jak se za tu dobu tady změnilo prostředí? „Zatím v podstatě nijak, je to příliš krátká doba. Prostředí se zde bude měnit v průběhu let. Protože tady bude zadržena voda, tak se zde bude zdržovat po delší dobu, bude naplňovat půdní profil a bude se tu lépe dařit původním druhům, které zde měly růst, zejména rašeliníku.

Botanička Věra Horáková nám vysvětluje, jakým způsobem a hlavně jak rychle se tady objevuje opět flóra. „Mokřady jsou obecně biotopem, který po revitalizačním pracím velmi rychle reaguje na obnovu. Voda velmi rychle nastoupá a umožní rostlinám se znovu vrátit do svého přirozeného prostředí.

Počet vodních přehrážek a přepážek v Krkonoších neustále stoupá. A už to také začíná být v přírodě vidět. Vodu se tady daří zadržovat. „Voda v zahrazeném kanálu velmi rychle nastoupá a zůstává tam. V předchozích letech byly kanály vyschlé, voda tam neproudila.

Čtěte také

Pracovníci národního parku se potom do míst, kde tyto stavby vznikly, vrací. Důležité je sledovat, jak se tady mění množství vody. „Tím, že jsme zahradili tyto odvodňovací kanály, tak jsme umožnili vodě tady zůstat.

Tato drobná stavební díla je nutné samozřejmě dokončit než přijde zima. „Máme před sebou ještě asi poslední tři lokality. Doufáme, že do konce září, případně do poloviny října bude hotovo.

Správa Krkonošského národního parku hodlá v budování vodník přepážek a přehrážek v krajině pokračovat i v následujících letech.

Spustit audio

Související