Úterní Noční Linka: Je těžké zvládnout odchod do důchodu?

20. září 2022

Jak jste zvládli odchod do důchodu? Chybělo vám vaše zaměstnání? Hledali jste si obtížně náhradní činnost? Anebo máte stále co dělat, máte spoustu koníčků, nebo práce kolem domu, vnoučat, zahrady a v důchodu se rozhodně nenudíte?

Od doby protestantské pracovní morálky, typické pro 16. století, představuje zaměstnání v západním světě největší smysl života. „V práci se stáváte skutečným člověkem“, říká historik James Livingston.

„Věříme, že i když to nestojí za nic, zaměstnání dává smysl, význam a řád našemu každodennímu životu.“ Výzkum Gallupova ústavu například ukazuje, že 50 % amerických zaměstnanců v práci „získává pocit identity“. Práce a úspěch v ní se stává mnohdy, především mužům, smyslem života. Problém může nastat v okamžiku, když nám začnou ubývat síly, marně se snažíme vyrovnat mladším, dravým kolegům, a co teprve když nastane čas odchodu do důchodu. Obáváte se odchodu do důchodu? Nebo už odchod máte za sebou? Jak jste jej zvládli? Bylo problematické vytvořit si nový režim ve svém životě? Nudili jste se při nástupu do důchodu?

Spustit audio