Utajené lásky Petra Bezruče. Záhadný samotář i bouřlivý básnický bard

Autor jediné básnické sbírky dlouho skrýval svoje pravé jméno. Skrýval i svoje múzy a básnické předobrazy? Pátrejte s námi! Poslouchejte měsíc po odvysílání na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas. 

Autor: Stanislav Motl
Účinkují: Libor Vacek, Zdenka Fleglová
Dramaturgie: Bronislava Janečková
Natočeno: v roce 2015

Básně Petra Bezruče se již dávno staly národním pokladem. Jeho verše můžou na leckoho působit jako výstřely z děl: Ostrava, Maryčka Magdónova, Kantor Halfar…

V pořadu zazní nahrávka rozhovoru Petra Bezruče s paní Zdeňkou Kadlecovou Tomáškovou. Citujeme básně Petra Bezruče, čteme z přednášky a knihy Dr. Petra Urbance Mladá léta Petra Bezruče, ze studií prof. Artura Závodského. Dále ze studie Gabriela Jedličky Soukromý život slezského barda a z korespondence Petra Bezruče.

Anarchistický buřič

Literární historici řadí Bezruče do doby tzv. anarchistických buřičů, jeho názory se ale s buřiči neztotožňovaly. Jeho dílo je ovlivněno symbolismem a Českou modernou.

V osobním životě byl Petr Bezruč, vlastním jménem Vladimír Vašek, záhadný, samotářský, podivínský. Ostatně – víme, jak dlouho skrýval před světem svoji pravou identitu.

A co milostný buřič?

Stejně tak, až úzkostlivě, skrýval své lásky. Pátrejte s námi po jeho utajeném milostném životě. Po osudových, bolavých, ale také inspirujících láskách slavného básníka, který vydal jedinou básnickou sbírku známou jako Slezské písně.

Spustit audio

Související