U postcovidových symptomů je nejnebezpečnější dušnost

4. květen 2022

V současnosti se stále více setkáváme s následky na zdraví mnoha lidí, kteří prošli onemocněním covid-19. Některé postcovidové symptomy mohou přejít samy, pokud si dopřejeme dostatek odpočinku a regenerace. Jiné mohou být velmi závažné a rozhodně bychom je neměli přecházet.

Od těžkých průběhů onemocnění covid-19 jsme si už trochu odpočinuli a zdá se, že to nejhorší je za námi. Nyní se ale objevuje stále více postcovidových symptomů a zdravotních komplikací, které jsou důsledkem prodělané nemoci.

Nejčastěji jsou to problémy s dechem, ale objevují se i bolesti v zádech, brnění nohou i rukou, křeče, bolesti hlavy, zamlžení nebo zhoršení zraku. Důsledků je mnoho a i když se dobře vyléčíme, můžeme se stále cítit nesví.

Nejnebezpečnější je postižení srdce. Nejdůležitější je proto nepodcenit dušnost. Její příčina je nejen v postižených plicích, ale může být také v srdci. A to je velmi nebezpečné, protože se následně může rozvinout srdeční příhoda.

Postcovidové symptomy se teprve objevují a studují

Otázka komplikací po prodělání onemocnění covid-19 je zcela nová. Není proto přesně jasné, které problémy mohou odeznít samy, které jsou nebezpečné a které mohou pacienta trápit dlouhodobě nebo navždy.

Je velmi individuální, jak se s daným problémem organizmus vyrovná. U některých problémů mohou pomoci lázně, ovšem v tomto případě je nutné vše řešit se svým praktickým lékařem, který vás zašle ke specialistovi Ten návrh na lázeňskou léčbu dle zvážení může doporučit.

Pomůže příroda, vitamíny skupiny B nebo lázeňská péče

Lázeňská péče sice skutečně může pomoci například s potížemi s dýchacím ústrojím, ale častým problémem je i dlouhodobá únava nebo ztráta čichu a chutě. Tyto postcovidové symptomy se mohou samy spravit, ale mohou být i dlouhodobé.

V tom případě je vhodné užívat vitamíny skupiny B – především B1 a B6. Působí na nervová zakončení, která jsou covidem poškozena a toto je nejlepší cesta, jak je zregenerovat.

Pro lepší regeneraci je samozřejmě nutné se především vyhnout dlouhodobému stresu a chodit často do přírody. Právě fyzická aktivita v přírodě je nejlepší ochranou i regenerací.

Spustit audio

Související