Turistické známky vznikly z trampských placek. Sběratel ze Světlé jich má přes sedm tisíc

Snad na každém infocentru, hradě, zámku i dalších atraktivních místech dnes seženete turistickou známku. Stala se také oblíbeným sběratelským artiklem.

Kde se ale turistická známka www.turisticke-znamky.czvzala? Odpověď jsme našli ve Světlé nad Sázavou u jednoho z nejúspěšnějších českých sběratelů.

Camrátka

„Známky vznikly od trampů. Ti si vyráběli placky,“ říká Josef Bill Kopecký, skaut ze Světlé nad Sázavou, ale také jeden z nejúspěšnějších českých sběratelů turistických známek. „Moji dva kamarádi Láďa Šín a David Holub dělali se svými skautíky tábor a začali s tím, že udělali camrátka,“ vypráví sběratel.

Camrátko je jiné pojmenování pro trampskou placku, což je v podstatě tenký výřez ze silnější větve, na kterém je vyznačená nějaká konkrétní událost, například trampské setkání. Tehdy po táboře, bylo to v Jeseníkách, kluci donesli placku domu a jednoho rodiče, shodou okolností člena Českého svazu turistů, napadlo, vyrábět něco takového i pro turisty.

Se skauty se dohodli a vznikla turistická známka, dřevěné kolečko o průměru šest centimetrů. Bylo to v roce 1998.

Číslo jedna dostal Praděd

Turistické známky jsou číslované, každá je vydaná k jednomu zajímavému místu u nás i v zahraničí, a číslo jedna dostal Praděd. „Protože ten tábor byl kousek pod Pradědem,“ vysvětluje Josef Kopecký, který má ve své sbírce přes sedm tisíc známek.

To neznamená, že už by známku dostalo tolik míst. Některé hrady, zámky, rozhledny, technické památky mají už několik verzí známek. Správný turista by měl místo, odkud má známku, také opravdu navštívit. Josef Kopecký s úsměvem dodává, že tomu věnuje celé víkendy.

I mezi turistickými známkami jsou vzácné kousky

„Základních známek k dnešnímu dni je vydáno 2734 kusů, k tomu máme 2635 výročních známek,“ říká sběratel. Existuje také známka prémiová. Dostává ji sběratel, který prokáže, že vlastní deset po sobě jdoucích známek. „Prémiových známek je 273. Jsem hrdý, že je mám všechny,“ dodává.

Stejně jako ve filatelii, i sběratelé turistických známek mají svého modrého Mauricia. „Sportovní letiště Lánov v Krkonoších. Na známce je napsáno Krokonoše. Já ji mám,“ říká Josef Bill Kopecký a začínajícím sběratelům doporučuje najít si informace na této stránce.

Spustit audio

Související