Transformations – Proměny. To je velmi úspěšné album kytaristy Lubomíra Brabce a basisty Karla Vágnera

21. březen 2022

Pořad Vlídné tóny opět nabídne příjemně poslouchatelné instrumentálky, jejichž uklidňující působivost, jak věříme, oceníte zvláště v těchto časech. Jejich spoluinterpretem je tentokrát velmi známý kapelník, autor, producent, kontrabasista a v tomto případě baskytarista Karel Vágner, kterému je právě 22. března osmdesát.

U příležitosti tohoto výrazného jubilea bychom rádi zaostřili pozornost na album, které baskytarista Karel Vágner natočil v pokročilých 80. letech s kamarádem, věhlasným kytarovým virtuózem Lubomírem Brabcem a se svým orchestrem.

Supraphonské album z roku 1988 nese anglicko-český název Transformations – Proměny. Výběr skladeb představuje propojení klasické hudby s částečně původní tvorbou mířící do oblasti pop music.

Jeden z dvojice ústředních aktérů této desky, kytarista Lubomír Brabec k ní v knize Přemysla Veverky Karel Vágner, nejen mistr basů poznamenal: „Jako muzikanti jsme se v ní představili v jakýchsi transformovaných podobách, což vyjadřovaly i fotky na obalu. Na jedné straně byl Karel v bigbíťáckém a já jako frakoun. Na další straně jsme si oblečení vyměnili. Deska znamenala úspěch mezi publikem a vyvolala nevoli kritiků, kteří nám vytýkali, že jsme znesvětili Bacha, Prokofjeva a další velikány, což nebyla pravda. Naopak – chtěli jsme ukázat mladým lidem, jak je tahle muzika krásná.“

Potvrzením slov Lubomíra Brabce by mohla být skutečnost, že jeho společné album s baskytaristou Karlem Vágnerem znamenalo tehdy na sklonku 80. let evidentní prodejní úspěch.

A ve Vlídných tónech Transformations – Proměny Karla Vágnera a Lubomíra Brabce, které se pak dočkaly po několika letech pokračování a později i vánoční edice, malým výběrem připomeneme, například L´Invernem z Čtvera ročních období Antonia Vivaldiho, skladbou The Fool On The Hill od Beatles nebo Vágnerovou melodií k písničce známé z podání Karla Zicha Hodinky nejdou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související