Tomáš Jelen rozšířil rodinnou farmu v místech, kde hospodařili jeho předkové

11. listopad 2022

Rybník U Jelena je v okolí Slaného pojem. Patří totiž rodině Jelenových, která v okolí obce Žižice rozšířila původní rodinné polnosti. Podnikání na 100 ha polí i v chovu drůbeže je pracné a Jelenovi si musí práci dobře rozdělit. Období svatomartinských hus ale patří k nejnáročnějším.

Možná se právě dnes nebo o nadcházejícím víkendu sejdete s rodinou u svatomartinské husy. Je to tradice, která si stále více získává popularitu. Jak ale toto období prožívají malé rodinné zemědělské firmy, které mají chov nejen hus, ale starají se i o další zvířata, rozlehlá pole a třeba i rybník?

Nedaleko Slaného v obci Žižice hospodaří rodina Jelenova. Tomáš Jelen část polností zdědil. Ostatně jeho rod patřil k významným zemědělcům této oblasti už v dávné minulosti. Postupně skoupil i další pozemky a dnes hospodaří na 100 ha polí. Práce je více než dost. Zároveň totiž podniká v oblasti drůbeže. Mimo zemědělskou sezónu využívá své šikovnosti a opravuje věcí z kovu, převážně stroje. Pro ostatní zemědělce nebo majitele pozemků nabízí také službu péče o pole, především postřiky.

Soukromý revír rodiny Jelenovy je hojně vyhledáván

Kromě nákupu masa a drůbeže nabízejí Jelenovi také možnost rybolovu v soukromém rybníku U Jelena, který je již katastrálně ve vedlejší obci Luníkov u Slaného. Na pěti hektarové vodní ploše se nachází velké množství středních kaprů, amurů a línů a vedle rybolovu láká i příjemné posezení u vody a možnost ubytování v chatkách.

Tomáš Jelen u rybníka sice vyrůstal, práce je ale hodně a rodina se musí o vše podělit. Pomáhá sestra, prarodiče a především dva synové. Péči o rybník má na starosti starší syn Tomáš. Rád se ale posadí i za traktor. Tomáš Jelen st. se totiž sám zaměřuje především na chov zvířat. Ostatně už v deseti letech choval králíky a staral se o krávu. Místo, kde vyrůstal, má rád, rozhodl se zde zůstat a zděděné rodinné majetky ještě dále rozšiřovat. Ví, že platí ono české přísloví „všude dobře doma nejlíp“.

Celkem 100ha polí vyprodukuje množství plodin, což je i základ pro další podnikatelskou činnost – chov drůbeže. S nadsázkou lze říci, že tato činnost vznikla z jeho vlastní touhy pochutnat si na pěkně rostlé drůbeži odchované na vlastních vypěstovaných surovinách. Postupně začal chovat kuřata, kachny i husy. Jenom kuřat má v sousedním Drnově přibližně 1000. O prodej je velký zájem, zájemci si pro připravenou drůbež jezdí přímo na dvůr jeho usedlosti v Žižici. Ovšem právě v těchto dnech je 90% poptávky zaměřeno na jiné opeřence. Husy.

Na období svatomartinské husy se připravují půl roku

Svatomartinská husa je oblíbenou pochoutkou. Pro zemědělce ale toto období znamená 18hodinové pracovní směny po dobu asi tří týdnů. Práce je namáhavá pro každého zemědělce nejen fyzicky, ale především organizačně a logisticky. Na toto období je nutné najít pomocníky, kteří práci zvládnou.

Z hejna o původním počtu přibližně 1300 hus poslední dny před Svatým Martinem ubývá denně přibližně stovka. Husy jsou u Jelenů prodávány do 18. listopadu a pro zájemce se vydávají již připravené a vykuchané ve vakuovém obalu na dvoře usedlosti v Žižici. Tomáš Jelen si už zvykl, že rodinné soukromí je spíše vzácností. Pocit, že vybudoval rodinnou firmu v místech, kde vyrůstal a kde jeho předci hospodařili po dlouhá staletí, mu za to ale stojí.

Spustit audio