Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Otevřené brány kostelů, lodí po Baťově kanálu nebo den s Pokémony

4. květen 2023

Máme pro vás tipy na nejen akce v prodlouženém víkendu ve Zlínském kraji.

Videomapping Zlín uprostřed světa

4. května od 20:30, 14/15 Baťův Institut Zlín

Videomappingová projekce audiovizuálních děl studentů Fakulty aplikované informatiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letošní ročník nese podtitul „UTB a FAI je také Zlín“.

Zlín Design Week

3. až 10. května, Zlín

Týdenní design festival, kde může najít inspiraci každý. Akce propojuje designéry, firmy a milovníky designu. Hlavním tématem je "Design pro všechny". Připraveny jsou výstavy, konference, módní show nebo workshopy a kreativní dílny a mnohé další. Podrobný program najdete ZDE.

Floria Jaro 2023

5. až 8. května, Výstaviště Kroměříž

Tradiční zahradnická prodejní výstava. Možnost nákupu všeho potřebného pro dům i zahradu. Otevřeno je od 9 do 17 hodin. 

Expedice středověk

5. května až 25. června, Panský dům Uherský Brod

Interaktivní výstava, která přenese návštěvníky do období středověku. Dozvíte se zde řadu zajímavostí z tohoto rozporuplného historického období a na vlastní kůži si můžete vyzkoušet, jak se asi žilo na hradě i na bitevním poli. Pro malé, ale i velké jsou zde k dispozici repliky dobových oděvů, nářadí a náčiní, hudebních nástrojů a her, pomůcek útrpného práva a mnohé další. Na zájemce o válečnou tématiku čeká kolekce zbroje a zbraní, ale také maketa koně k vyzkoušení role válečného jezdce či fragment husitské vozové hradby. Návštěvníci také můžou zkusit psát brkem nebo si sami vyrazit památeční minci. 

Pokémon den

6. května od 10 do 18 hodin, 14/15 Baťův Institut ve Zlíně 

Pokémon den je celodenní akce pro všechny milovníky Pokémonů napříč generacemi. Děti i vy můžete vyměňovat kartičky nebo si zahrát karetní hru Pokémon.

Nástropní malby

6. května až 29. října, Zámek Holešov

Výstava Nástropní malby s podtitulem Cesta za tajemstvím neznámých mistrů nabízí 42 nástropních maleb. Začíná 6. května a trvá do 29. října.
19. května na výstavu navážou speciální večerní prohlídky s karimatkami – 12 vybraných maleb si budou návštěvníci zámku prohlížet vleže. Termíny těchto prohlídek jsou 19. května, 27. června, 12. a 28. července, 3. a 15. srpna, 8. a 27. září a 20. a 28. října 2023. Kvůli omezené kapacitě je nutné se na ně objednat (adresa pro rezervaci ZDE).

Do práce na kole

Čtěte také

květen 2023, Zlín a Otrokovice

Začala tradiční celostátní výzva Do práce na kole. Ve Zlínském kraji ji podesáté spolupořádají i města Zlín a Otrokovice. Zatím se přihlásilo více než 300 týmů, většinou složených ze zaměstnanců různých firem a škol. Pro velký zájem ale organizátoři prodloužili termín pro registraci až do 7. května.
Akce, které se budou v rámci této akce konat na Zlínsku a Otrokovicku najdete ZDE.

Plavební sezóna na Baťově kanálu

Čtěte také

od 28. dubna do 1. října

Na Baťově kanálu 1. května symbolicky odemkli plavební komory a slavnostně tak zahájili plavební sezonu 2023. Ta potrvá do 1. října. V květnu a září budou plavební komory v provozu od pátku do neděle, v letních měsících pak od úterý do neděle.

Otevřené brány

(od 30. dubna) do konce září 2023

V rámci akce je zpřístupnit církevní památky ve Zlínském kraji návštěvníkům. Tento rok můžou lidé navštívit celkem 30 památek z celého Zlínského kraje, vybrané kostely si mohou prohlédnout zdarma s výkladem průvodce. Akce, na které spolupracuje Zlínský kraj s jednotlivými obcemi a farnostmi, se letos koná už popatnácté. Většina památek bude takto otevřena až do konce září.
Památky ale mají různé otevírací časy – přehled najdete ZDE.

Koncert skupiny Poutníci – Přes 50 let v country

11. května v 19 hodin, Zelenáčova šopa ve Zlíně

Koncert legendární county kapely. Během poutnického hraní zazní jejich hity jako jsou písničky Panenka, Pojďme se napít nebo Hotel Hillary, ale i skladby z oblasti americké country hudby. Budou zahrány i songy z nového CD kapely a kapela také v pořadu zavzpomíná na některé svoje bývalé významné členy, například Roberta Křesťana.

Benefiční koncert zlínské nemocnice

11. května od 17 hodin, areál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Koncert u příležitosti 95. výročí založení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Vystoupí F-dur Jazzband, kapela Crowses, saxofonové kvarteto a klarinetové duo ZUŠ Zlín. Výtěžek z dobrovolného vstupného připadne Dobrovolnickému centru Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. Květnové termíny ZDE.

Hlavolamy

do 21. května, Zámek Holešov

Otevírací doba výstavy, na které můžete potrápit své mozkové buňky, je v úterý až v pátek od 13 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin.

Čtěte také

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Prodejní výstava Jan Saudek "88"

do 20. června, Zvonice na Soláni

Výstava prací světoznámého fotografa Jana Saudka. Vernisáž se uskuteční v sobotu 15. dubna 2023 od 14.00 hodin v IC Zvonice Soláň. 

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Poklady skryté v podzemí Karpat

do 24. září, budova 14 (1. NP) 14/15 Baťova Institutu ve Zlíně

Výstava s podtitulem Nerostné bohatství Zlínského kraje návštěvníkům představuje geologickou minulost i mineralogickou současnost regionu s řadou ukázek z depozitáře. Součástí výstavy jsou doprovodné přednášky a tvořivé dílny.

Ledové království

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

Čtěte také

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Otevírací doba je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.