Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Josefský jarmark, Den vody nebo chovatelské trhy

16. březen 2023

Máme pro vás tipy na nejen víkendové akce ve Zlínském kraji.

Josefský jarmark

17. - 18. března, Rožnov pod Radhoštěm

Tradiční dvoudenní jarmark s doprovodným programem na Masarykově náměstí. Je tady březen a na náměstí bude opět tradiční předjarní jarmark. Kromě desítek stánků bude na podiu probíhat v pátek i v sobotu doprovodný hudební program, na svém místě budou i kolotoče a stánek s tvořivou dílničkou pro děti u budovy Městského úřadu. Podrobnější program najdete ZDE.

Košt archivních vín

18. března od 14 do 20 hodin, Boršice

Ve vinařství Dvůr pod starýma horama v Boršicích se uskuteční 4. Košt archivních vín. Jedná se o znovuzavedení tradice, poslední taková soutěž se v regionu Slovácka údajně konala v roce 1996. Degustovat se budou archivní vína z vinařských oblastí z Čech a Moravy, Slovenska, Maďarska a Rakouska. Návštěvníci budou moct ochutnat přes 300 vzorků archivních ročníků.

Michal je kvítko!

18. března v 10 hodin, Dům Kultury v Kroměříži

V divadelním sále můžete s dětmi navštívit představení Michala Nesvadby, ve kterém bez ohledu na počasí i roční období rozkvete celé jeviště. Děti si s květinami budou moci i zatančit. Přijďte si hrát, bavit se a smát.

Den vody, otužilecké koupání a pálení Morany v Modré

19. března od 10 do 16 hodin, Archeoskanzen Modrá

V areálu Archeoskanzenu Modrá je v rámci vítání jara připraven následující program: Ve 13 hodin koupání otužilců (pro menší otužilce bude připravena stezka v brouzdališti), ve 14:30 proběhne Pálení Morany a ve 14:45 se otevřou bránky skanzenu, kde jsou připraveny například i kreativní dílničky.

Chovatelské trhy

19. března od 8 do 12 hodin, Výstaviště Kroměříž

Každou třetí neděli v měsíci, tedy i v březnu, se koná na Výstavišti v Kroměříži chovatelská burza okrasného ptactva a drobného zvířectva. Nakoupit můžete živá zvířata i krmiva a potřeby pro ně. Otevřeno je od 6 do 10 hodin.

Folklorika Tour 2023

21. března ve Valašském Meziříčí, 22. března v Uherském Hradišti

FOLKLORIKA TOUR 2023, to je úspěšné pokračování spolupráce žáků ZUŠ Folklorika a unikátního orchestru Cigánskí Diabli alias Gypsy Devils, která začala v roce 2021.

Propojení dětských cimbálových muzik s profesionálním hudebním tělesem světového formátu se ukázalo pro svou netradiční dramaturgii jako divácky velmi úspěšné a inspirativní. Proto nyní Folklorika Tour 2023 přináší dalších koncerty. Začátky jsou v 19 hodin.

Výstava obrazů Josefa Lady

Čtěte také

do 30. března, Obchodní dům Zlín

Více než sto obrazů a kreseb Josefa Lady vystavuje zlínská Galerie Desítka. Díla významného českého umělce najdou návštěvníci v desátém patře Obchodního domu ve Zlíně do 19. března denně od 10 do 18 hodin.
Autoři výstavy shromáždili 118 originálů ze soukromých i veřejných sbírek. Mezi nimi jsou jeho známá díla i málo vídané kresby, jako například série reklamních letáků vytvořených pro Pražské vodovody a kanalizace. Návštěvníci výstavy uvidí i samotného umělce v dobových záznamech promítaných na plátno. 

Čtěte také

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Ledové království

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

Čtěte také

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit. Otevírací doba je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.