Taneční mistr Jiří Dohnal je dokonalý gentleman. Ve smokingu se cítí pohodlně jako v montérkách

5. říjen 2022

Taneční mistr Jiří Dohnal protančil životem. Společenské tance začal učit před více než půl stoletím a za tu dobu vystřídal 11 tanečních partnerek. Z jeho prvních žaček jsou už babičky a do tanečních teď doprovázejí svoje vnuky a vnučky. Lásku k tanci po něm zdědila i jeho nejmladší dcera.

Jiří Dohnal letos oslavil 82. narozeniny, ale pocity z prvních tanečních si dodnes dobře pamatuje. Nechápal, jak se někomu může líbit, že se lidi potí a mačkají na sebe. Nakonec se tanec stal jeho velkou vášní. S výukou začal v Jincích v roce 1967 a později se přesunul do Příbrami. Dnes můžete jeho kurzy tance navštívit i v Rožmitále pod Třemšínem nebo v Dobříši. Učí mládež i dospělé. Některé taneční páry do jeho taneční školy docházejí patnáct či dvacet let.

Nedělní kurz se nese ve slavnostní atmosféře. Usměvavý Jiří Dohnal vítá tanečníky a slovo předává nejmladší dceři Lence Peške, která už 27 let pokračuje v rodinné tradici a taneční školu vede spolu se svým otcem. „My to máme rozdělené tak, že já jsem ten bič a tatínek je cukr. Vždycky to tak bylo. On je na ně hodný a já jsem ta přísná,“ směje se Lenka Peške. „„My se snažíme vyučovat humorně,“ vysvětluje Jiří Dohnal. Energii a držení těla by mu mohli závidět i mnohem mladší tanečníci.

Pánů chodí méně než dam

Zatímco páry krouží po parketu, maminky a babičky si tiše povídají u stolků a vzpomínají, jaké to bylo, když se chodilo do tanečních v době jejich mládí. Stejně jako před lety je menší zájem o taneční lekce mezi pány. Ti, kteří na hodinu přišli, si ale taneční i svého mistra pochvalují. Je s ním prý zábava a navíc jsou dobrá parta, takže nedělní odpoledne rychle uteče.

Jiří Dohnal dlouhá léta dělil svůj čas mezi taneční sály a uranové doly. Po studiu na průmyslové škole totiž nastoupil na šachtu jako důlní měřič. V uranových dolech pracoval 32 a po večerech oblékal smoking a věnoval se tanci. Naplno se tanci začal věnovat až od roku 1991, kdy založili soukromou taneční školu. Během kariéry tanečního mistra vystřídal 11 partnerek. Byla mezi nimi i jeho manželka.

Taneční kurzy zahrnují také výuku společenského chování. „ V každé hodině hovoříme třeba o podání ruky, o tom, jakým způsobem se mají lidé představit, kdo komu se představí. Třeba včera jsme se například učili vázat kravatu. To je společenská záležitost pro muže na celý život.“  Krédem taneční školy Jiřího Dohnala je prý staré perské přísloví: „Zdvořilost je mince, kterou si každý člověk razí sám, a přesto platí na celém světě stejně!“

Spustit audio