Svíčková z dýně od Michala Kleina je výtečnou a lehkou obměnou klasické omáčky

Posledním soutěžním receptem roku 2021 se stala dýňová varianta omáčky, které obyčejně říkáme svíčková. Michal Klein z Otročiněvsi se totiž rozhodl zužitkovat úrodu dýní ze své zahrádky a mrkev v omáčce nahradil dýní Hokkaidó. Omáčka má lehký nádech po dýni, ale jinak si zachovává klasickou chuť.

Ingredience
  • 1,5 kg zadního hovězího
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 8 kuliček pepře
  •  
  • Na omáčku:
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 menší dýně Hokkaidó
  • ¼ celeru
  • 1 petržel
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 7 kuliček pepře
  • 500–750 ml vody
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 150 ml smetany ke šlehání

Postup

Do hrnce s vodou ponoříme celý kus hovězího zadního o váze 1,5 kg. Přidáme do vody 1 cibuli, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a 8 kuliček pepře. Vaříme pod pokličkou 3 hodiny doměkka.

V jiném kastrolu zpěníme na 1 lžíci sádla 1 cibuli nakrájenou najemno. Poté k ní přihodíme na větší kusy pokrájenou 1 petržel, čtvrtinu celeru a 1 menší dýni Hokkaidó zbavenou semínek.

Zeleninu orestujeme dozlatova a zalijeme ji 500 ml vody. Přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření a 7 kuliček pepře vložených do sítka. Vše společně povaříme asi 20 minut, až zelenina změkne.

Následně vyndáme koření, vše rozmixujeme ponorným mixérem, případně zředíme vodou.

Dochutíme 1 lžičkou soli, 1 lžičkou cukru a 1 velkou lžící octa. Omáčku odstavíme z plotny a vmícháme do ni 150 ml smetany ke šlehání. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Michal Klein

Recept si vymyslel, aby zužitkoval dýně ze své vlastní zahrádky. Nejdříve vařil dýňovou polévku, ale pak se rozhodl, že si upraví omáčku ke svíčkové a udělá ji v zeleninové variantě.

Přivítal nás ve svém krásném dělnickém řadovém domku v bývalé hornické kolonii. Na stole byla připravená čerstvě upečená cuketová bábovka. Jako dárek jsme dostali i třešňový kompot a třešňovou marmeládu.

Celé naše vaření opodál sledovali jeho kočky a řezání dříví na cirkulárce musel to odpoledne přerušit i soused, abychom pro vás mohli recept natočit bez ruchů.

Michal Klein a jeho svíčková z dýně