Světoznámý houslista André Rieu a chvilky plné vánoční pohody s jeho hudbou

20. prosinec 2021

Velice populární nizozemský houslista a kapelník s francouzským jménem i původem André Rieu je výrazným hudebníkem, ale i schopným obchodníkem, který dobře zná své publikum. Také si byl vědom, že v repertoáru jím vedeného Orchestru Johanna Strausse nesmějí chybět vánoční melodie a nahrávky. A velice důležité postavení v provozu ansámblu mají taktéž vánoční koncerty.

Velmi pečlivě byla připravována i letošní velkolepá série vánočních koncertů v kapelníkově rodném městě Maastricht. A předcházela jim tato pozvánka: „Od chvíle, kdy vstoupíte na koncert, budete zcela ponořeni do s ničím nesrovnatelné vánoční atmosféry pravé zimní říše divů. Obdivujte nádhernou výzdobu a vánoční krajinu, doplněnou sněhem, dvěma kluzišti, krásnými zimními scénami, romantickým osvětlením, červeným kobercem, nesčetnými světly, 150 nádhernými lustry a více než 50 benátskými svícny.“ Těmito slovy zval André Rieu na vánoční koncerty.

Bohužel, zhoršující se pandemická situace vystoupení, která měla uzavřít nepříjemnou koncertní pauzu, zhatila. Ovšem jsou tu naštěstí vánoční nahrávky masivně oblíbeného, a to i v Čechách, orchestru houslisty André Rieu. A z nich bude sestavena i půlhodinka finálních adventních Vlídných tónů.

Čtěte také

Pořad zahájíme Jingle Bells, Rolničkami. Následovat boudou další vánoční nebo slavnostně působící skladby jako White Christmas, Bílé Vánoce od Irvinga Berlina, Sleigh Ride, Jízda na saních od Leroye Andersona, Pastorale od italského barokního skladatele a houslisty Arcangela Corelliho.

Všechny skladby uslyšíte v podání orchestru slavného nizozemského houslisty André Rieu. Vybrali jsme je z jeho alba The Christmas I Love, Vánoce, které miluju.

Zazní také skladba, pod níž je André Rieu přímo autorsky podepsán spolu s dalším skvělým holandským houslistou, sólistou orchestru Johanna Strausse Frankem Steijnsem. Jmenuje se December Lights, Prosincová světla. A dala název devět let starému vánočnímu albu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související