Špatně se vám vstává s nízkým tlakem? Zacvičte si hned po probuzení ještě v posteli

12. leden 2022

Vysoký tlak je ze zdravotního hlediska rizikovým faktorem, hlavně pokud o něm nevíme. Oproti tomu nízký tlak sám o sobě není problém, ale lidé s nízkým tlakem se nemusí cítit dobře. Problémy mohou být hlavně po ránu. Nízký tlak se nedá léčit, ale správným přístupem můžeme snížit negativní pocity na minimum a cítit se svěží.

V případě nízkého tlaku existuje jedno nebezpečí. Nízký stav může způsobit kolapsový stav a pád může způsobit zranění. Při rychlém vstávání z postele se nám může zamotat hlava. Vstáváme proto pomalu. Posadíme se na posteli, protáhneme se, zacvičíme si v sedě, pak se protáhneme a projdeme.

Pomůže kofein nebo tein v čaji

Pokud máte nízký tlak, možná první slovo, které vás hned po probuzení napadne je „káva“! Ale pozor! Káva na lačno může způsobit problémy. Žaludek není po ránu na takovýto koncentrát připraven. Ideální je proto alespoň káva s mlékem. Pokud jste milovníci espresa, vypijte si na lačno nejprve šálek mléka a černou kávu se dejte až potom.

Nezapomeňte, že místo kávy vám může na nízký tlak pomoci také zelený nebo bílý čaj. Působí ale na každý organismus trochu jinak, takže je potřeba účinek čajů nejprve opatrně vyzkoušet.

Ranní rozcvičku začněte ještě v posteli

Rozcvička po ránu je lepší než káva. Při nízkém tlaku je zkrátka nutné se ráno „nahodit“. Tím se tonizuje celý organismus a tělo se zadaptuje na nízký tlak. Je potřeba vědět jaké cviky dělat. Cvičením se navíc tlak lehce zvýší. Ideální je začít cvičit už v posteli různé protahovací horizontální cviky, posilování břišního svalstva, protahování horních a dolních končetin apod.

Neriskujte ale kvůli cvičení partnerské problémy, pokud vaše druhá polovička preferuje klidný ranní spánek. V tom případě se pomalu přesuňte do jiné místnosti a začněte po probuzení cvičit vleže na zemi. Ideální je zvedat nohy, cvičit sedy – lehy a protahovací cviky vleže, v kleče a na břiše. Jak se postupně tonizuje organismus, můžete s cvičením přejít do vertikální polohy a cvičení ukončit rychlejší chůzí.

Dopřejte si dobrou snídani

Pokud jste po ránu díky nízkému tlaku zpomalení, možná utíkáte do práce na poslední chvíli bez snídaně. Tělo naopak potřebuje po ránu posílit kvalitní snídaní. Pokud ji nestíháte, budíka si nastavte o půl hodiny dříve, abyste měli dost času a navykli své tělo v tuto dobu vstávat.

Na snídani se musíte těšit. Takže si dopřejte něco dobrého, zdravého a výživného a pořádně se nasnídejte. A co je nejdůležitější, přes den nezapomínejte na dostatečný pitný režim. Při nedostatku tekutin může tlak ještě více klesnout nebo se vám zamotá hlava.

Spustit audio

Související