Šňaps s benediktem z dědečkova sklípku
Z kuchyně našich babiček výjimečně nahlédneme do sklípku, který byl královstvím dědečků. Právě tam se rodily šňapsy. Tento je s benediktem, recept připravila Vladimíra Jakouběová a natočil redaktor Jaroslav Hoření.
Ingredience
- 1,5 l konzumního lihu
- 50 g kořene benediktu
- 20 g semínek koriandru
- 25 g meduňkových listů
- 20 g listů yzopu
- 15 g kořene anděliky
- 10 g kardamomu
- 1 svitek skořice
- 6 g muškátového květu
- 2 kg krupicového cukru
- 3,5 l vody
Do lihu vsypeme koření, promícháme a necháme ho 10 dní macerovat. Cukr svaříme s vodou, až se rozpustí a necháme zchladnout. Líh přefiltrujeme a promícháme s cukerným roztokem. Rozlijeme do sklenic, zavíčkujeme a necháme odležet, protože ve starých knihách se píše, že „čím starší likér, tím jest lepší.“