Samotáři, Šeptej, Václav. Melodie pro mnoho českých filmů složil Jan P. Muchow

21. červen 2021

Jan P. Muchow je zřejmě nejznámějším českým autorem filmové hudby posledních let. Tvorbu muže, který se narodil ve východním Německu před padesáti lety, tedy 21. června 1971, představuje pořad Vlídné tóny.

Na začátku 90. let stál Jan P. Muchow u zrodu kapely Ecstasy of Saint Theresa, která se dokázala prosadit i v Anglii. V roce 2004 jí dokonce na londýnské značce Rev-Ola, která se jen výjimečně věnovala muzice mimo angloamerickou oblast, vyšlo kompilační album Thirteen Years In Noises.

Vedle toho byl Jan P. Muchow členem formací Colorfactory a Twin Freaks. Jako producent se podílel  na nahrávkách Anny K. nebo Tata Bojs, avšak nejvíce se připomínají jeho tvůrčí zásluhy o český film a jeho hudební složku.

Čtěte také

Je autorem hudby k filmům režiséra Davida Ondříčka Šeptej, Samotáři nebo Jedna ruka netleská, ale i ke snímkům jiných tvůrců. Složil hudbu například pro Českým lvem oceněný film Jiřího Vejdělka Václav z roku 2007 o muži, který je postižen lehkou mozkovou dysfunkcí, a i když je vnitřně čistý, není vždy pro své okolí přijatelný. Melodie ze snímku zazní ve Vlídných tónech.

Jan P. Muchow přiznává, že ho ze zahraničních autorů filmové hudby ovlivnil třeba Angelo Badalamenti. „Jeho hudba k Twin Peaks se do mě zaryla zcela zásadně. Nebo ta z filmů Vertigo či Taxikář od Bernarda Herrmanna,“ řekl.

No, a několik filmových skladeb proslulého newyorského skladatele židovského původu Bernarda Maxe Hermanna, spolupracujícího s mistrem hororu Alfredem Hitchcockem, ale i jinými režiséry, připomene druhá polovina pořadu Vlídné tóny. Zazní například melodie z filmu Pod dvanáctimílovým útesem režiséra Roberta D. Webba z roku 1953 inspirovaného tragédií Williama Shakespearea Romeo a Julie.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související