Šafrán se hodí nejen v kuchyni. Uvolňuje napětí a pomůže i při depresi
Šafrán má zvláštní vůni a trochu nahořklou chuť. Ve starověku byla šafránová žluť módní barvou dam. Stejně módní byla i jeho vůně. Navíc jde i o vzácné koření a léčivo.
Od pradávna byl šafrán považován za zázračný elixír a životabudič. Podporuje smysly a uvolňuje napětí, utišuje bolesti a pomáhá při depresi. V současné medicíně se potvrdilo jeho příznivé působení při menstruačních bolestech a křečích.
Muži ho užívali při neplodnosti, a co je zajímavé, ženy se jím zase chránily před nechtěným těhotenstvím.
Velmi žádané a přepychové byly voňavky ze šafránu. Šafrán ovoní a obarví i rýži, omáčky, sladkosti nebo sýry.
Nejlepším způsobem, jak použít šafrán, je vylouhovat ho. Jak na to?
Dejte trochu šafránu do hmoždíře a pečlivě ho rozdrťte. Potom smíchejte asi jednu čajovou lžičku směsi s polovinou sklenice horké vody. Zakryjte a nechte louhovat několik minut. Objeví se spousta šafránové barvy a šafránový nálev je připraven k použití.
Můžete ho skladovat v uzavřené sklenici v lednici asi týden.
Související
-
Kořen hořce je dobrý na játra a žlučník. Navíc pomáhá k rychlejší rekonvalescenci po nemocech
Kořen hořce je v lidovém léčitelství známý tisíce let. I když je chráněný, můžete jeho léčivých účinků využít – dá se totiž koupit v některém z bylinkářství.
-
Skořice není jen koření. Je to i lék na Alzheimerovu chorobu, cukrovku a další onemocnění
Skořici většina z nás běžně využívá v kuchyni – krásně voní, hodí se do sladkých pokrmů, nebo do svařeného vína. Věděli jste ale, že jde o přírodní lék, který můžem...