Rudolf Rokl byl noblesní klavírista s velkým muzikantským srdcem

14. prosinec 2021

Věříme, že vás potěšíme další adventní půlhodinkou Vlídných tónů, neboť bude věnována znamenitému i populárnímu českému klavíristovi, aranžérovi, kapelníkovi i autorovi Rudolfu Roklovi, kterému by nadcházejícího 16. prosince bylo osmdesát.

Rudolf Rokl přišel na svět v Rychnově nad Kněžnou a pozornost vystudovaného konzervatoristy a velice talentovaného pianisty přitáhnul zejména jazz. Už v pozdních 50. letech se zúčastnil jam sessions v pražské Redutě v triu s Luďkem Hulanem a Ivanem Dominákem. Záhy hrál s orchestry Karla Krautgartnera a Karla Vlacha, ale i s mladým Karlem Gottem.

Jakkoliv si pianista Rudolf Rokl vybudoval během 60. let postavení na domácí jazzové scéně, jeho muzikantské srdce se otevíralo i pop music a od časů pobytu Karla Gotta v Las Vegas se stal součástí jeho doprovodné kapely a postupně jedním z nejvýraznějších členů orchestru Ladislava Štaidla.

Tento výjimečný hudebník s neodmyslitelným plnovousem stále více uplatňoval i autorské a aranžérské schopnosti a jeho zájem se týkal i klasické hudby.

Čtěte také

V hudební vzpomínce na klavíristu Rudolfa Rokla ve výběru jeho nahrávek propojíme hudbu populární s klasickou, a vlastně i filmovou. Nejprve zazní jeho citlivá a elegantní interpretace slavné skladby dua Simon – Garfunkel Bridge Over Troubled Water, Most přes rozbouřené vody, z roku 1983 společně s Virtuosi di Praga a orchestrem Ladislava Štaidla.

Následovat bude třeba také Klavírní koncert a moll, opus 16, Edwarda Griega, jedna z mistrovských a také oblíbených nahrávek klavíristy Rudolfa Rokla, kterou pořídil jako sólista Štaidlova orchestru před vánočními svátky roku 1976.

Vlídné tóny s jeho noblesní hrou na klavír uzavřeme vpravdě stařičkou nahrávkou s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu ze supraphonského singlu z roku 1965 Andělské oči. Na vinylové desce je uvedeno jméno autora skladby Dennis Brent, což je úsměvně chybné spojení dvou jmen – autora hudby, jinak také pianisty i zpěváka Matta Dennise a textaře Earla Brenta. Tento populární song Angel Eyes zazněl v autorském podání v americkém filmu Jennifer z roku 1953.

Rudolf Rokl, vynikající klavírista, vášnivý milovník železnice, ale bohužel i alkoholu, zemřel v pouhých 55 letech v září roku 1997.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související