Rozpeky se švestkama podle receptu z Podještědí

V receptech našich babiček se budeme věnovat podzimnímu ovoci. A začneme se švestkami, které plodily slivoně v sadech i podél cest, takže bylo dost ovoce třeba na rozpeky se švestkama, moučníku z kynutého těsta. A také se o švestkách ledacos dozvíme. Od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.

Ingredience
  • ¼ l mléka
  • 2 žloutky
  • 10 dkg másla
  • špetka soli
  • 6 dkg cukru
  • ¼ kg polohrubé mouky
  • ¼ kg hladké mouky
  • 2 dkg droždí
  • švestky
  • mletý mák smíchaný s tlučeným cukrem
  • sádlo
  • 1 vejce na potření

Do malého nožství oslazeného mléka nadrobíme droždí a zaděláme kvásek. Do mísy dáme ostatní suroviny přidáme kvásek a zaděláne těsto. Dáme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Každou část na plechu vyloženém papírem rukou roztlačíme na co největší kruh. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a těsto poklademe rozpůlenými švestkami řeznou stranou nahoru. Posypeme mákem smíchaným s tlučeným cukrem a na povrch dáme několik tenkých plátků sádla. Necháme ještě chvíli kynout a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 15 minut, do zezlátnutí okrajů.