Působivá hudba z filmů 1492: Dobytí ráje nebo Ohnivé vozy k uctění Vangelisovy památky

23. květen 2022

Půlhodinka Vlídných tónů je tentokrát určena smutným důvodem. Ve věku 79 let odešel slavný autor filmové hudby Evangelos Odysseas Papathanassiou, kterého svět poznal jako Vangelise. Tvorba tohoto syntezátorového kouzelníka si kromě prestižního filmového ocenění Oscar získala i světovou oblibu, která trvá až do současnosti.

Světlo světa spatřil tento Řek 29. března roku 1943 v řeckém městě Agria. Mimořádným hudebním talentem oplýval Vangelis už jako čtyřletý chlapec. Ve svých vzpomínkách na dětství uvedl: „Hrál jsem na klavír, bicí a další věci, které byly po ruce a vydávaly zvuk. Už tehdy jsem se chtěl dostat na samou podstatu melodie, až k samotnému jádru zvuku. Samotná vibrace zvuku obsahuje melodii, harmonii a rytmus.“

Vangelisův talent i na pozici klávesisty našel výraznější naplnění v druhé polovině 60. let v řecké kapele s antickým názvem Aphrodite´s Child s dalším slavným Řekem, zpěvákem i kytaristou Demisem Roussosem a bubeníkem Loukasem Siderasem. I když skupina Aphrodite´s Child měla fanoušky po celém světě, Vangelis svou představivost plně uplatnil až ve filmové hudbě a v sólových projektech.

V Londýně Vangelis vybudoval v 70. letech vlastní studio, které označoval za svou elektronickou hudební laboratoř. Hned první album zde nahrané, Heaven And Hell, Nebe a peklo, mu přineslo úspěch.

Památku světoznámého komponisty filmové hudby a multiinstrumentalisty uctíme ve Vlídných tónech výběrem proslavených Vangelisových melodií, v nichž nebude chybět hlavní téma z kultovního dobrodružného filmu britského režiséra Ridleyho Scotta 1492: Dobytí ráje (1492: Conquest of Paradise) nebo nesmírně populární hudba z oscarového filmu Ohnivé vozy (Chariots of Fire), který líčí dramatickou cestu dvou britských atletů k účasti na letní olympiádě v Paříži v roce 1924.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související