Při výletu s holemi už se nikdo nikomu nesměje. A proti normální chůzi rozhodně spálíte víc kalorií

14. únor 2022

Nordic walking - překvapivě náročný sport? Při chůzi s holemi zapojujete do pohybu celé tělo, máte rovná záda a zpevňujete břišní svaly. Po celém dni prosezeném u počítače, ať již v kanceláři nebo doma na home office, vám i krátká procházka s holemi pomůže se rozhýbat. Bonusem bude zaručeně dobrá nálada. Pohybem navíc posílíte svůj imunitní systém a zlepšíte si fyzickou kondici.

Fyzioterapeutka a instruktorka Nordic Walking Veronika Peterková hovoří v naší radioporadně o přednostech, tajích i záludnostech chůze s holemi.

Jak si vybrat správné hole, pokud s nimi nemáme žádnou zkušenost? Jsou lepší pevné nebo skládací?

Čtěte také

Pevné hole využijete zejména v případě, kdy pojmete nordic walking jako každodenní aktivitu, jsou lehčí než ty skládací, a skvěle se tedy hodí pro sportovní pojetí „severské chůze".

Skládací model se vám bude hodit, budete-li vyrážet na delší výlety do přírody nebo pokud hole nebudete chtít využívat po celou dobu chůze.

Dobře vybírejte

Se správně vybranými holemi můžete chodit v jakémkoli terénu. Po asfaltu, v lese, polními cestami, po horách. Vždy pouze vyměníte špičku hole za takovou, která se pro daný povrch hodí.

Nejdůležitější je, aby vám hole dobře seděly v ruce, byla správně nastavena jejich délka a abyste při chůzi využívali správnou techniku.

Jak zvládneme techniku?

Čtěte také

Stačí si pohlídat, že při chůzi s holemi máte tělo nakloněné mírně dopředu, hlavu v prodloužení páteře a pohledem směřujete nějakých dvacet metrů vpřed.

Při zvedání hůlek vychází pohyb z ramenou a odraz vede z poutka hole. Důležité je nemít při došlapu nohu v koleni rovnou, ale mírně pokrčenou, aby utlumila nárazy.

Hůlky směřují po celou dobu pohybu šikmo vzad a střídavě se zapichují přibližně doprostřed mezi špičku zadní a patu přední nohy.

Je nordic walking vhodná aktivita pro hubnutí?

Čtěte také

Jasně, ovšem, je to velmi efektivní. Vyzkoušejte, vydržte 3 až 6měsíců pravidelně chodit aspoň třikrát týdně 40 až 90minut. Ale začít můžete s jakýmkoliv časem.

Když vydržíte v intezitě, která vám na začátku bude vyhovovat a postupně se budete zlepšovat. Pro vyšší cíle projděte raději zdravotní a zátěžové testy na odborných pracovištích a pusťte se do toho!

Veronika Peterková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A nezapomeňte také na regeneraci, tedy na odpočinek, masáže, saunu a jiný pohyb.

Celou radioporadnu s fyzioterapeutkou Veronikou Peterkovou o Nordic Walking si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související