Policistovi, který loni v Uherském Brodě zaklekl mladíka, hrozí až šest let vězení

5. květen 2023 10:49

Až šestiletý trest vězení hrozí policistovi z Uherského Brodu, který při zákroku zadusil sedmnáctiletého mladíka. Krajské státní zastupitelství v Brně na policistu podalo obžalobu pro usmrcení z nedbalosti.

Incident se stal 12. května 2022 v Uherském Brodě. Chlapec, který byl pod vlivem drog, skákal ze 7 metrů vysokého mostu do řeky Olšavy, jejíž hladina neměla ani 30 centimetrů. Po druhém skoku přeběhl mladík silnici a poškodil jedno auto. Poté policisté zakročili, při zákroku mu spoutali ruce za zády a jeden z policistů na mladíka zaklekl. Mladík nemohl dýchat a jeho stav se najednou zhoršil. A i když byli na místě zdravotníci, zemřel. Podle soudního lékaře za to mohlo zadušení při zákroku.

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů šlo o nepřiměřený zákrok. Státní zastupitelství podalo na policistu obžalobu pro usmrcení z nedbalosti. Sedmapadesátiletý policista podle státního zástupce špatně vyhodnotil situaci a při zákroku jednal neadekvátně. Podle žalobce porušil povinnosti a podmínky stanovené pro použití donucovacích prostředků. Mladíka zaklekl a neumožnil mu dýchání, proto došlo k jeho udušení.

Případ bude řešit Krajský soud ve Zlíně. Policistovi v případě uznání viny hrozí až šestileté vězení.

Spustit audio

Související