Pokud vás trápí astma, v případě mrazu dýchejte opatrně a pouze přes šálu

5. leden 2022

Máme období mnoha nejrůznějších respiračních onemocnění. Pokud se vám špatně dýchá, nemusí to být pouze obávaný covid, ale například špatně doléčená viróza. A v zimě se může zhoršit i astma. Vzniká dispozicí průdušek k tomu, aby se stáhly a byly zúžené. Postiženému se pak v důsledku špatně dýchá. Opatrnost je na místě především při mrazivém počasí.

Nejčastější příčinou dlouhodobého kašle bývá bronchiální astma. Může ho spustit přechozená viróza. Ať už se jedná o klasickou chřipku nebo pouhé nachlazení, neměli bychom tato onemocnění přecházet.

Často tato onemocnění bagatelizujeme a můžeme si tak způsobit mnohé zdravotní komplikace. Přechozená chřipka totiž může zhoršit již existující onemocnění, které se daří stabilizovat. Například cukrovku. Ale důvodů je více. Respirační problémy nepodceňujte. Mohou skrývat závažnější onemocnění. Mezi ně patří i možný vznik astmatu. Příčina tohoto onemocnění ale může být různá, většinou se ale jedná o alergie na pyly, trávy nebo plísně. Může to být také důsledek chronických onemocnění anebo vrozené dispozice.

Ke vzniku astmatu vede víc důvodů, stres ho zhoršuje

Příčin, které vedou ke vzniku astmatu, je více. Astma je multifaktoriální nemoc. Nikdy nemůžeme říci, že někdo má například astma díky tomu, že je dlouholetým kuřákem nebo po mnoho let pracoval v prašném prostředí. Vždy se jedná o mnoho různých faktorů, které se v danou chvíli spojí a astma vyvolají.

Astma může negativně ovlivnit i stres. Svou roli tu hraje složka genetické dispozice, ale také třeba alergická, kdy se v rámci léčby podávají i různá antihistaminika. Důležité je to, že se astma projevuje tím, že zúží dýchací cesty svalovým spasmem bronchů. To má za důsledek snížený průtok kyslíku plící a tím i snížené okysličení.

Příznaky astmatu většina lidí přehlíží

V časných fázích astmatu jsou příznaky malé. Jedná se o občasný kašel, který se objeví, když například přecházíte z tepla do zimy, v prašném prostředí nebo se může objevit při větší fyzické zátěži. Jedná se o kašel, který nás trochu limituje, ale jakmile se z daného prostředí dostaneme, kašel zmizí a může se objevit pouze lehká dušnost. Toto stadium astmatu je nejlépe ovlivnitelné léčbou. Ostatně často se astma projevuje právě dušností.

Při astmatickém záchvatu se postižený nemůže nadechnout, což samozřejmě zhorší i psychiku tím, že se pacient většinou touto situací vyděsí a záchvat je pak ještě o to horší. V těchto chvílích je pak nutné, aby postižení měli u sebe inhalátory pro akutní situace, které jim průdušky uvolní a mohou se pak nadechnout.

Astmatici by také měli být velmi opatrní v zimních měsících. Mrazivý vzduch způsobí sevření průdušek a může tak vyvolat záchvat. Při nízkých a mrazivých teplotách by měli astmatici dýchat pouze povrchově přes šálu nebo roušku.

Léčba je především preventivní

Pokud je léčba nasazena včas, pacient se nemusí dostat do těžkých stavů, kdy se dusí a je pro něj problém vyjít do prvního patra. Léčba astmatu v současné době spadá plně do kompetence specialistů - pneumologů, kteří jsou vybavení po stránce přístrojové, medikamentózní a legislativní tak, aby mohli astma účinně a dlouhodobě léčit. Při včasném zahájení léčby se pacient může zcela vrátit do běžného života a nic ho neomezuje.

Pokud jsou důvody vzniku astmatu známé, léčí se samozřejmě i samotná příčina. Ale především se léčba soustředí na remodelaci samotného bronchu, aby ke spasmům průduškových svalů nedocházelo tak rychle a průdušky byly co nejprůchodnější po co nejdelší dobu. Pomáhá také dechové cvičení, které plíce posiluje a roztahuje průdušky. Dětem například velmi prospívá hra na dechové nástroje nebo nafukování gumových míčků.

Spustit audio

Související