Podniky musí jednou týdně testovat své zaměstnance na covid -19. Má to zamezit šíření nemoci

29. listopad 2021 10:03

Ve firmách se znovu musí plošně testovat na přítomnost koronaviru. Do dneška se k obnovené povinnosti testování pracovníků musí připojit všichni zaměstnavatelé. Rozhodla o tom už dříve vláda v demisi. Důvodem je odhalení případných pozitivních pracovníků. Vláda tak chce zabránit dalšímu šíření onemocnění covid-19.

Čtěte také

Jak vypadá testování ve firmách a podnicích na Vrchlabsku, zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Jedním z největších zaměstnavatelů ve zmiňované lokalitě je automobilka Škoda. Jak vypadá testování v této společnosti?

Automobilka od dnešního dne pokračuje po dohodě s odbory v každotýdenním testování očkovaných i neočkovaných osob. Podrobují se mu kmenoví zaměstnanci i z personálních agentur. Všichni budou nadále podle vedení společnosti podstupovat pravidelné testování formou samotestování antigenními testy na svém pracovišti.

Čtěte také

Cílem je odhalit a případně izolovat zjištěné pozitivní jedince. Pokud se u kohokoliv ukáže pozitivní antigenní test, následně ho čeká PCR test, případně izolace a karanténa.

Před chvílí jsem s několika zaměstnanci Škodovky mluvila a většina z nich nemá s testováním problém. Hodně z nich se shoduje v tom, že doma v posledních měsících strávili hodně času a chtějí chodit do práce. O omezení nebo přerušení provozu kvůli pandemii už nechtějí ani slyšet.

Co se týká počtu naočkovaných, tak podle vedení podniku je v současné době zhruba 62 procent zaměstnanců očkováno.

Čtěte také

Tady, jak jsme slyšeli, jsou pravidla poměrně důrazná. Jak to vypadá v jiných podnicích?

Zjišťovala jsem situaci také u menších firem na Vrchlabsku, ať to jsou různá truhlářství, zahradnictví nebo pekařství. I tam pokračují v jednotýdenním testování a podle vedení podnikatelů také zde hodně přibývá naočkovaných pracovníků.

Dál například Správa Krkonošského národního parku jednou týdně testuje pouze neočkovaní zaměstnance. V minulých dnech bylo hodně pracovníků v karanténě nebo doma na ošetřování s dětmi. Teď už se ale situace zlepšila a velká část pracovníků je zpět v zaměstnání.

Spustit audio

Související