Pálí vás a slzí vám oči? Mrkejte a dodržujte osvědčené pravidlo, doporučuje Kateřina Cajthamlová

31. březen 2023

Udělat něco bez mrknutí oka je pro člověka problém. „Pokud nemrkáte, vysychá spojivka, což pro oko není dobře. Měli bychom mrknout každých 5–15 vteřin,“ říká doktorka Cajthamlová.

Oči pálí a slzí nejen, když do nich stříkne citron nebo když krájíte cibuli. Na vině jsou i špatně zvolené brýle nebo dlouhé dívání do počítače či mobilu. „Je to spojené s pocitem řezání, slzením, s únavou, bolestmi hlavy. Není výjimkou, že tito pacienti obíhají lékaře a marně se snaží dopátrat skutečné příčiny. Absolvují někdy i zobrazovací vyšetření, které organismus zatěžují. A mnohdy jde jen o to, že nenosí správně zvolené brýle,“ říká oční specialista Jan Bydžovský ze Všeobecné fakultní nemocnice na Karlově náměstí v Praze.

Mrkejte a dívejte se do zeleně

Příčiny bolesti očí mohou být různé: infekční nebo neinfekční záněty, glaukom neboli zelený zákal, poruchy vybraných očních nervů, mechanické poškození oka úrazem. „Pálení očí můžou způsobovat také toxické látky organického původu v budovách, kde jsou umělé plochy, z kterých se vypařuje formaldehyd. Ten je třeba v lepidlech, které se používají u spojů dřevotřísek. Proto máme větrat,“ doplňuje paní doktorka.

Když už se potýkáte se zrakovou únavou, je několik možností, jak oči zklidnit. „Především vhodnou volbou pracovního prostředí. Měli bychom pracovat s monitory v ideální vzdálenosti, v případě potřeby používat odpovídající brýlovou korekci. Při dlouhodobém pohledu do monitoru nebo při čtení se snižuje frekvence mrkání, a tím pádem mají naše oči tendenci osychat, proto se doporučuje kapat umělé slzy,“ vysvětluje oční lékař.

Před vysycháním oční rohovky chrání slzný film. „Před modrým světlem, které jde z monitorů, pomáhá každou půl hodinu koukat do zeleně po dobu 3060 vteřin.“ Pokud máte předepsané brýle, není dobrý nápad je nenosit. „Víc ostříme, čímž namáháme zrakové svaly. A když oči přemáháme, začnou se zhoršovat,“ varuje Kateřina.

Makulární degeneraci zbrzdí antioxidanty

Místo nejostřejšího vidění na sítnici se nazývá makula. „Pokud dochází k makulární degeneraci, tak schází ostré vidění. Vidíme nějakou skvrnu před očima, případně i rozmazané okolí. Jako prevence je důležité brát léky s luteinem a zeaxantinem,“ doporučuje lékařka. Obecně prospívá vitamín A a betakaroten. „Jíst můžete i mrkev, ale nevařte ji ve vodě. Betakaroten je ve vodě rozpustný. Pokud nechcete syrovou, upřednostněte přípravu v páře nebo na másle.“

Bolesti hlavy a pálení očí můžou způsobovat některé léky, proto si přečtěte příbalový leták a zkuste po konzultaci s lékařem změnu medikace.

Rady na závěr

  • Dbejte o zrakovou pohodu, nechoďte do zakouřených prostor, nekuřte
  • Dostatečně mrkejte
  • Pozorujte přírodu a své okolí častěji než dění na mobilu
  • Pokud máte oční vadu, noste předepsané brýle
  • Pravidelně choďte na kontroly, důležité je měřit oční tlak
  • Kapejte si umělé slzy

Je horší, když do oka stříkne kyselina, nebo zásada? Jak se zjišťuje množství slz? Co znamenají pavučinky nebo stříbrný blesk v oku a jak to řešit? Poslechněte si dotazy posluchačů v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou.

Příští téma bude půst. Máme dodržovat na jaře půst jako naši předci? Co přerušovaný půst? Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio