Ovocný trhanec podle receptu z Jilemnicka

Další letní moučník z kuchyní našich babiček bude z Jilemnicka, kde se oblibě těšil ovocný trhanec z bramborového těsta. Recept na trhanec připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • ½ kg vařených strouhaných brambor
  • 2 vejce
  • sůl
  • 5 dkg tlučeného cukru
  • 2 dkg droždí
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg ořechů
  • ½ l mléka
  • libovolné ovoce

Do nádoby dáme vařené strouhané brambory, celá vejce, trochu soli, cukr, v mléce vykynuté droždí, mouku, mleté ořechy, mléko a vypracujeme těsto. Těsto necháme vykynout a po vykynutí je rozetřeme na plech, který jsme vymastili máslem a rozpálili. Na povrch klademe čisté ovoce a vložíme do vyhřáté trouby péci. Po upečení moučník vidličkou potrháme a posypeme cukrem.