Nový barevný komiks přináší dětem i dospělým tucet zajímavých krkonošských příběhů devíti staletí

5. prosinec 2021 08:20

Komiks aneb kreslený seriál a „deváté umění“, už si našel cestu i do nejvyšších českých hor - na kartonech vyšla historie Janských Lázní, Obrázkové příběhy i v maršovském SEVERU. „Příběhy z Krkonoš v komiksech“ jsou určeny malým i velkým a vrchlabské nakladatelství je vydalo ve druhém adventním týdnu.

Čtěte také

Nad Příběhy z Krkonoš v komiksech si povídáme ze Zdeňkou Drahnou, nakladatelkou, Jiřím Loudou, autorem, a Tomášem Chludem, výtvarníkem.

Jak složité je zjednodušit košatý příběh až do komiksové bubliny? „Samozřejmě jsem se musel hodně umravnit. Ale obrázek dovede zprostředkovat spoustu informací, které potom už nemusí být v textu. V tom je právě kouzlo komiksu, že jede ve dvou stopách. Kolega Louda nemusel příliš jít do těch časů, protože to odvypráví kostýmy na obrázku.

„Hledal jsem takové příběhy, které mají dramatický děj. Začínáme u benediktinů ve 13. století a táhneme to až téměř do současnosti.

Čtěte také

„Nejtěžší se nakonec ukázal mistr Hanč ve vánici. Říkal jsem si, teď budou vojáci, to se nadřu. Ale pak bude Hanč, to si odpočinu, tam bude jen bílo. Ale opak se ukázal být pravdou. Protože příběh Hanče je nakonec nejdelší v té komiksové knize. Nadřel jsem se na něm víc než u bramborové války. Nejvíc jsem si užil svěcení Labe a madam Kablíkovou.

Opravoval ilustrátora autor hodně? „Jen jednou, co si pamatuji. To je zámeček v Komenském. Ale to je vidět, s jakou pečlivostí výtvarník pracoval.

Proč právě komiks? „Protože jsme chtěli ty příběhy přiblížit mladé generaci a ta obrázková forma je pro ně zábavnější, vysvětluje Zdeňka Drahná.

Čtěte také

„Snažili jsme se, aby si čtenář z knihy pamatoval zajímavé a důležité příběhy z minulosti. Ne, aby se tam naučil celé dějiny Krkonoš.

A co psaný text? „To za mne dělal pan Drahný. Já jsem byl velice rád, že udělám je okénko, bublinku a na shledanou.

„Řadu textů má na svědomí naše náctiletá dcera, která jako cílová skupina koukala přes rameno a našeptávala vtipy, usmívá se Radek Drahný.

To je radost kolektivní práce. Komu stačí prolistovat tuhle knížku, jistě ho to obohatí. A komu ne, ten si půjde po příbězích dál.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související